Рустем Ваітов / фото: Олександра Сурхан, krymr.com

Звільнені з російських колоній кримські татари Нурі Прімов і Рустем Ваітов повернулися до тимчасово окупованого Криму.

Читайте такожЗ російської колонії вийшов ще один фігурант "справи Хізб ут-Тахрір"

Про це у Facebook повідомила кримськотатарська активістка Лутфіє Зудієва.

Відео дня

Вона також опублікувала фото Прімова і Ваітова біля виходу з аеропорту в окупованому Сімферополі, куди вони прилетіли з Москви і звідки попрямують додому.

В аеропорту їх зустрічали кримськотатарські активісти, родичі і адвокати.

Нурі Прімов / фото: Олександра Сурхан, krymr.com

Як повідомляв УНІАН, 22 січня з російських колоній були звільнені фігуранти «севастопольської справи Хізб ут-Тахрір» Рустем Ваітов і Нурі Прімов у зв'язку із закінченням термінів відбування «покарання».

Наступні вісім років Прімов і Ваітов перебуватимуть під адміннаглядом. Ваітову заборонено брати участь у масових заходах, виїжджати за межі Сімферопольського району і перебувати за межами свого будинку з 22.00 до 6.00, а Прімову - залишати територію тимчасово окупованого Криму без відповідного дозволу так званих органів внутрішніх справ РФ.

У січні і квітні 2015 року в селі Орлине під Севастополем пройшли обшуки в будинках кримських татар, в результаті яких було затримано, а згодом заарештовано Руслана Зейтуллаєва, Нурі Прімова, Рустема Ваітова і Ферата Сайтфуллаєва.

Зейтуллаєву інкримінували скоєння злочину за ч. 1 ст. 205.5 (організація діяльності терористичної організації) КК РФ, а іншим - за ч. 2 ст. 205.5 (участь у діяльності терористичної організації) КК РФ.

7 вересня 2016 року Північно-Кавказький окружний суд Ростова-на-Дону виніс вирок фігурантам справи: Зейтуллаєву - 7 років позбавлення волі в колонії загального режиму, Прімову, Ваітову і Сайфуллаєву - по п'ять років.

Пізніше вирок Зейтуллаєву було переглянуто: йому призначили покарання у вигляді позбавлення волі в колонії суворого режиму на 15 років.