Ілюстрація / REUTERS

Дніпровський районний суд м. Києва виправдав чоловіка від звинувачень у неправдивому повідомленні про замінування.

Про це повідомляє "Судовий репортер" з посиланням на вирок від 22 січня.

За версією обвинувачення, у листопаді 2018 громадянин подзвонив на "101" і повідомив неправдиву інформацію про підготовку вибуху в ресторані та відділенні банку в м. Києві. Оперативно-розшукова група виїхала за цими адресами і нічого небезпечного не виявила.

Відео дня

Чоловік вину не визнав і пояснив, що того дня був на роботі, в офісі. О 10:30 він поповнив рахунок на мобільному телефоні й хотів перевірити залишок коштів, набравши *101#, але випадково набрав 101. Він почув, що йому хтось відповів "Доброго дня, слухаю Вас", та зрозумів, що помилився в наборі номеру, тому одразу скасував дзвінок. Сам дзвінок тривав приблизно 2 секунди, під час яких він не повідомляв про замінування. Цим номером користується він сам уже 8 років. Ввечері того ж дня на роботу приїхали працівники поліції та повідомили йому про підозру. Чоловік сказав, що з самого початку говорив слідчому, що не є членом громадської організації (від імені якої надійшло повідомлення, - ред.), що йому нічого не відомо про той ресторан і відділення банку, що номер набрав випадково, але це не бралось до уваги.

Читайте такожЗа 2019 рік правоохоронці зареєстрували рекордну кількість справ через псевдомінування

У матеріалах справи був запис розмови на приблизно 26 секунд, половину з яких говорила невстановлена особа чоловічої статі.

Ідентифікувати голос особи експерт не зміг через коротку тривалість розмови. За загальними вимогами для дослідження потрібно орієнтовно 3-5 хвилин розбірливого мовленнєвого матеріалу. А висловлювання невідомої особи тривало приблизно 13 секунд.

Однак згідно з роздруківкою мобільного оператора, того дня о 10:16 обвинувачений дзвонив за номером 101 і тривалість розмови складала 1 секунду. Інших дзвінків не зафіксовано.

Суд дійшов до висновку про правдивість показань обвинуваченого і поставив під сумнів, що він причетний до розмови, яка досліджувалась експертом. Чоловіка визнали невинуватим і повністю виправдали.

Прокурор вимагав покарання у вигляді 2 років позбавлення волі.

Розслідуванням займалося Дніпровське управління поліції ГУНП у м. Києві.

Раніше УНІАН повідомляв, що співробітники Служби безпеки України заявили про блокування в Києві діяльності "ботоферми", організованої громадянами РФ та переселенцями з тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей. Серед іншого, "ботів" використовували й для розсилки анонімних повідомлень про мінування об’єктів критичної інфраструктури та місць масового скупчення людей.