Ілюстрація REUTERS

Непримітне містечко Нові Санжари на Полтавщині за один день стало відомим на всю країну в зв’язку із заворушеннями, які виникли там через приїзд евакуйованих із китайського Уханя українців та іноземців.

Про це йдеться в розслідуванні програми "Гроші".

Читайте такожУ Нові Санжари доставили велику партію противірусних препаратів для профілактики

Так, ввечері 19 лютого на телефони мешканців Нових Санжар надійшла масова розсилка, в якій їх закликали протестувати, лякаючи ймовірністю чисельних смертей. Після цього почалося перекриття під’їздів до санаторію. 

Серед "протестувальників" журналістам вдалося ідентифікувати щонайменше кількох осіб, які виявилися зовсім не мешканцями Нових Санжар.

За словами ветерана бойових дій, а нині блогера Тіма Златкіна, напередодні автівка на дніпровських номерах привезла до селища невідомих хлопців спортивної статури. За даними його джерел, таких машин було 8.

Звісно, такі гастролі тітушок потребують фінансових вливань. Стосовно того, хто ж проплатив цей вояж, ґрунтовних версій дві, одна із яких – рука Кремля.

Водночас полковник СБУ в запасі Олег Старіков радить звернути увагу на іншу версію подій, а саме – внутрішньополітичні чвари.

Такої ж думки дотримується і президент України Володимир Зеленський, який у своєму зверненні недвозначно натякнув на опозиційну партію п’ятого президента Петра Порошенка. На тлі рішення суду про примусовий привід екс-президента, резюмують журналісти, подібні провокації можуть зіграти йому на руку й стати предметом політичного торгу.

Підтвердити або ж спростувати одну із цих версій має Національна поліція, яка веде слідство за 5-ма статтями. На підозри вже чекають понад 20 молодиків. Тож, уже невдовзі стане зрозуміло, чи здадуть вони спонсорів заворушень у Нових Санжарах.