Микола Пасічник / фото: lad.vn

У справі про переслідування учасника Майдану, пенсіонера Миколи Пасічника, щодо якого у січні 2014 року слідчі та прокурори сфальсифікували матеріали кримінального провадження, вже майже рік не може розпочатися підготовче судове засідання.

Як передає кореспондент УНІАН, сьогодні суддя Оболонського райсуду Києва Олена Жежера нарешті розглянула та задовольнила заяву свого колеги, судді Владислава Дев’ятка про самовідвід від розгляду справи Пасічника, яку Дев’ятко подав ще 5 місяців тому.

Читайте такожВ Офісі генпрокурора знають, хто міг "злити" матеріали слідства у справі Майдану - Рябошапка

Відео дня

До сьогодні впродовж майже півроку суддя Жежера не провела жодного судового засідання для розгляду заяви про відвід колеги.

"Засідання нею призначалися, проте суддя не з’являлася на них", - повідомила кореспондента УНІАН представниця інтересів потерпілого Пасічника у суді, адвокат Марина Ліліченко.

Також вона додала, що вже близько 10 місяців у цій справі не можуть провести навіть підготовче судове засідання, оскільки засідання призначаються вкрай рідко, і вже троє суддів відмовилися розглядати провадження, взявши самовідводи, оскільки під час досудового розслідування їх допитували як свідків.

Водночас адвокат не змогла спрогнозувати, коли суд нарешті почне розглядати справу Пасічника.

"В Оболонському суді - 10 суддів. Троє вже взяли самовідвід. Лишилося ще 7. Справа піде на авторозподіл, тоді побачимо, хто і коли почне її розглядати по суті", - сказала Ліліченко.

Читайте такожУ ДБР обіцяють щомісяця звітувати про розслідування "справ Майдану"

Слід також зазначити, що з моменту скоєння злочину проти Пасічника минуло понад 6 років. На той час потерпілому було 72 роки. Наразі вже 78. У лютому минулого року помер один із трьох підозрюваних у незаконному притягненні до кримінальної відповідальності пенсіонера - прокурор Андрій Сайчук.

На сьогоднішньому засіданні суду цей факт став несподіванкою для судді Жежери, яка запитала, чому у залі суду немає підозрюваного Сайчука.

Наразі обвинувачення висунуто колишній заступниці прокурора Оболонського району Києва Ілоні Клюге та слідчому Оболонського управління поліції Віталію Матюші. Останній не з’явився сьогодні на засідання суду.

Пасічника було затримано 22 січня 2014 року на вул. Грушевського. Його звинуватили у нібито побитті «беркутівців».

Суддя Оболонського райсуду Юлію Швачач за клопотанням слідчого Матюші та прокурорів Клюге та Сайчука обрала 72-річному пенсіонеру запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Після Революції гідності Швачач було звільнено за порушення присяги суддя саме через її рішення щодо арешту Пасічника.