Сама підозрювана стверджує, що ні в чому не винна / dyvys.info

Малиновський районний суд Одеси сьогодні відпустив під особисте зобов'язання виховательку комунального закладу «Центр соціально-психологічної реабілітації служби у справах дітей Одеської ОДА» (колишній притулок «Світанок»), в якому у 2019 році катували дітей.

Читайте такожВ Одесі вручено підозру двом вихователям притулку, в якому катували дітейЯк повідомили УНІАН у суді, до райсуду надійшло клопотання про застосування запобіжного заходу до виховательки, яка підозрюється в невиконанні (або неналежному виконанні) своїх службових обов'язків щодо охорони життя та здоров'я неповнолітніх.

Зазначається, що 6 березня на початку засідання прокурор заявив клопотання про розгляд справи в закритому режимі з метою нерозголошення відомостей, що принижують честь і гідність малолітніх, які проходять у справі як потерпілі.

Відео дня

Вислухавши думку учасників процесу, суд задовольнив це клопотання, а також прохання про застосування запобіжного заходу у вигляді особистого зобов'язання.

Ця міра, що припускає низку обмежень для підозрюваної, буде чинною протягом 60 днів.

Сама підозрювана стверджує, що ні в чому не винна, що їй доводиться працювати «зі складними дітьми», які «багато брешуть».

Як повідомляв УНІАН, в Одесі правоохоронці проводять розслідування у кримінальних провадженнях за фактами катувань та інших порушень прав вихованців КУ «Центр соціально-психологічної реабілітації дітей служби у справах дітей Одеської обласної державної адміністрації» (колишній притулок «Світанок»).

Зокрема, за ч. 1 ст. 127 (катування), ч. 1 ст. 137 (неналежне виконання обов'язків щодо охорони життя та здоров'я дітей), ч. 3 ст. 152 (зґвалтування), ч. 2 ст. 365 (перевищення влади) Кримінального кодексу України.

У листопаді 2019 року Малиновський райсуд Одеси обрав запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту співробітнику охоронного агентства «Центр», який підозрюється в катуванні вихованців.

За версією слідства, наприкінці липня 2019 року в приміщенні притулку дівчинка 2006 року народження та хлопчик 2004 р.н., вступили в статевий контакт з використанням презерватива.

Про цей факт одразу стало відомо виховательці закладу, яка викликала співробітників охоронного агентства. Один з них вирішив покарати малолітніх і наказав хлопчикові знайти використаний ним презерватив, після чого змусив дітей розрізати його навпіл, а потім, погрожуючи застосуванням електрошокера, примусив їх жувати кілька хвилин частини використаного засобу контрацепції.

Надалі співробітник охоронного агентства наказав дітям зайти в душову кімнату, де бив ременем тощо. У лютому 2020 року Малиновський райсуд Одеси виніс вирок охоронцю - позбавлення волі строком на 3 роки з випробувальним терміном 2 роки.

2 березня прокуратура повідомила про підозру двом вихователям «Світанку», яким інкримінують ч. 1 ст. 137 (невиконання або неналежне виконання професійних чи службових обов'язків щодо охорони життя та здоров'я неповнолітніх внаслідок недбалого або несумлінного до них ставлення, якщо це завдало істотної шкоди здоров'ю потерпілого) Кримінального кодексу України.