суд судья / firestock.ru

Як повідомили УНІАН у суді, 39-річний житель регіону організував низку антиукраїнських акцій протесту на території південних районів області.

Він визнав свою провину, зокрема, у причетності до організації масової акції біля Білгород-Дністровського морського торгового порту, з перекриттям дороги до підприємства. На акцію 14 березня були звезені автобусами наймані «активісти», у тому числі з Одеси.

Від керівників «народної ради Бессарабії» обвинувачений отримав для організації цього незаконного заходи 80 тис. грн. Він також вів переговори про проведення в готельному комплексі «Фрумушика-Нова» (Тарутинський район) установчого з'їзду вищеназваної організації, який там не відбувся після втручання СБУ.

Відео дня

Читайте такожВ СБУ під вартою перебувають 170 осіб, причетних до тероризму

Встановлено, що до завдання «народної ради Бессарабії» входило формування в суспільстві спотвореного уявлення про нездатність державних інституцій виконувати свої функції на території південних районів області (української частини Бессарабії), культивування ідеї культурно-національної самостійності Бессарабії тощо.

Членам організації також було поставлено мету добитися для Бессарабії особливого статусу, аж до самостійного державного утворення.

Після затримання чоловік з 29 квітня утримувався у слідчому ізоляторі. Він визнаний винним у посяганні на територіальну цілісність України (ч. 2 ст. 110 Кримінального кодексу України) та засуджено до 5 років позбавлення волі з відстрочкою вироку на 3 роки.

Як повідомляв УНІАН, на початку квітня Управління СБУ в Одеській області заявило, що встановлює причетних до створення організації «народна рада Бессарабії». Було відкрито кримінальне провадження за ст. 110 КК України (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України).

Інформація про проведення в Одесі установчої конференції організації «народна рада Бессарабії» з'явилася 6 квітня в кількох, в основному проросійських ЗМІ, які послалися на сайт нібито створеної організації. Радник голови СБУ Маркіян Лубківський на своїй сторінці в Facebook написав, що офіційний сайт «народної ради Бессарабії» зареєстровано в Москві, з наданням при реєстрації російського номери мобільного телефону.