Військовослужбовці безперебійно забезпечуватимуться харчуванням / фото facebook.com/Головне-управління-розвитку-та-супроводження-матеріального-забезпечення-ЗСУ

У Міністерстві оборони запевняють, що всі військовослужбовці безперебійно забезпечуватимуться харчуванням.

Про це йдеться у переданій УНІАН заяві заступника міністра оборони України Олексія Марценюка щодо забезпечення безперервності харчування ЗС України.

«По-перше, про жодний зрив харчування Збройних сил України не йдеться. Дійсно, 16 березня мала місце непроста ситуація, коли компанія-переможець торгів по закупівлі послуги організації харчування для небойових частин Збройних сил відмовилась укладати відповідні договори, посилаючись на пандемію коронавірусу, в тому числі», - сказано у заяві.

Відео дня

Читайте такожВ Україні підготували військові шпиталі для хворих на COVID-19

Марценюк зауважив, що ця ситуація поставила під загрозу харчування близько 250 небойових частин ЗСУ (близько 30% від усього складу). Проте в результаті екстрено вжитих заходів Міністерством оборони було досягнуто домовленостей з діючими постачальниками харчування у згадані військові частини щодо продовження постачання. Також за підтримки Кабінету міністрів винесено законопроект щодо продовження договірних відносин з діючими постачальниками, який зараз перебуває на розгляді у Верховній Раді.

Разом з тим Марценюк заявив, що необхідності харчувати військовослужбовців силами місцевих органів виконавчої влади немає.

«Дійсно, 18.03.2020 р. за ініціативи заступниці Офісу президента України на місцеві органи виконавчої влади нею були відправлено листа з вказівкою бути готовими за потреби постачати військові частини харчовими продуктами», - зазначив він.

При цьому Марценюк вказав, що у Міноборони вважають, що потреби в таких заходах немає і не передбачається.

«Але, усвідомлюючи категоричну недопустимість зриву харчування військовослужбовців, Міноборони та Тил ЗС України довели до командирів відповідних військових частин алгоритм дій по взаємодії з органами місцевої влади у разі настання таких екстрених, хоча й малоймовірних, ситуацій», - додав заступник міністра.

Водночас він нагадав, що Збройні сили України планово переходять на нову якісну систему харчування за каталогом продуктів, і жодне повернення до старих “схем” не може бути мови.

«Дійсно, не всі частини Збройних сил перейшли на харчування за каталогом, як планувалось, в зв’язку з необхідністю введення не менше 4000 додаткових небойових посад, що утруднено через завищену штатну чисельність ЗСУ», -сказав Марценюк.

Разом з тим він зауважив, що з 1 березня усі без винятку бойові військові частини Збройних сил України харчуються за каталогом продуктів. Мова йде про більше ніж 30 частин, що перейшли на каталог в цьому році, та близько 70 частин, що вже харчувались за каталогом раніше. Разом це близько 70% тих військовослужбовців, що мають право на безоплатне харчування.

«Решта частин - так звані, небойові частини, до яких відносяться, наприклад, склади та арсенали боєприпасів, переходитимуть на комбіновану систему харчування, де постачальник надає і асортимент продуктів за каталогом, і послугу з організації харчування. Така комбінована система знаходиться в процесі розробки і вимагає внесення змін в підзаконні акти, що займе час приблизно до кінця літа», - уточнив заступник міністра.

За його словами, у Міноборони прогнозують, що, починаючи з осені, всі військові частини (бойові та небойові) будуть харчуватись за каталогом. Відмінність між ними буде лише в тому, хто готує їжу та обслуговує в їдальні.

Як повідомляв УНІАН, 18 березня на засіданні уряду перший заступник міністра оборони України Іван Руснак заявив, що компанії-переможниці торгів відмовилися надавати послуги харчування військовослужбовцям через запроваджені обмежувальні заходи.

У зв’язку з цим він запропонував дозволити компаніям надавати послуги з харчування військових у 2020 році за договорами 2019 року.

Руснак запропонував ухвалити відповідні зміни до держбюджету на 2020 рік.