Ілюстрація / REUTERS

Протягом останніх років готовність українців проголосувати за вступ до Європейського Союзу лишається сталою.

Про це свідчать дані опитування Київського міжнародного інституту соціології, проведеного у лютому.

Так, станом на лютий 2020 року вступ України до Європейського союзу підтримують близько половини населення країни.

Відео дня

Читайте такожБільш як 50% українців вважають реальною загрозу COVID-19 для себе і для своїх сімей

Так, відповідаючи на запитання, як би опитувані вчинили, якби зараз відбувався референдум щодо вступу України до ЄС, 51,6% опитаних вказали, що вони проголосували би за вступ України до ЄС, 26,0% - проти, і 22,4% - не визначилися або не брали б участі у голосуванні.

"Якщо припустити, що ті, хто не визначився, не стали б брати участі в голосуванні на референдумі щодо вступу до ЄС, участь у голосуванні взяли би 77,6% усіх, хто має право голосувати та проживає на територіях, що контролюються владою України, і подані голоси розподілилися б таким чином: за вступ до ЄС – 66,5% голосів, проти – 33,5%", - розповіли соціологи, уточнивши, що саме ці показники найближчі до можливих результатів референдуму, якби він проводився на час опитування.

Зазначається, що протягом останніх років рівень готовності проголосувати за вступ до ЄС лишається сталим: наприкінці 2017 року за вступ до ЄС були готові проголосувати 51,3%, в лютому 2019 року – 51,3%, наразі (в лютому) – 51,6% населення.

Згідно з опитуванням, ставлення до питання вступу України до ЄС помітно відрізняється залежно від регіону.

Так, у західних та центральних областях відсоток прихильників вступу до ЄС суттєво переважає над відсотком противників, у південних областях їх приблизно порівну, а на сході більше тих, хто проти вступу до ЄС, аніж тих, хто висловився "за".

У західних областях за вступ до ЄС готові проголосувати 69% населення, проти – 12%, не визначилися або не брали б участі у голосуванні з цього питання – 19%; в центральних областях 57% за вступ до ЄС, 19% - проти, 24% - не визначилися або не стали би брати участі у голосуванні; в південних областях за вступ до ЄС готові проголосувати 40%, проти – 37%, і 23% - не визначилися або не брали б участі у голосуванні; на сході за вступ до ЄС готові проголосувати 26%, проти – 50%, не визначилися або не голосували б – 25%.

***Всеукраїнське опитування громадської думки проводилося Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) з 8 по 18 лютого методом особистого інтерв'ю серед 2038 респондентів, що мешкають у 110 населених пунктах усіх регіонів України (крім АР Крим) за 4-х ступеневою стохастичною вибіркою, що репрезентативна для населення України віком від 18 років. У Луганській і Донецькій областях опитування проводилося тільки на території, що контролюється українською владою.

Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0,95 і за дизайн–ефекту 1,5) не перевищує: 3,3% для показників близьких до 50%, 2,8% — для показників близьких до 25%, 2,0% — для показників близьких до 10%, 1,4% — для показників близьких до 5%.