Генштаб заявив, що інформація, яку поширюють у деяких соцмережах є неправдивою / Фото: mil.gov.ua

У Головному управлінні персоналу Генерального штабу Збройних сил України дали роз’яснення до указу президента № 135 «Про внесення змін до Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України» від 10 квітня 2020 року.

У Генштабі зауважують, що у деяких засобах масової інформації та в соціальних мережах заявляється про звуження вказаним указом президента України прав військовослужбовців щодо призначення в особливий період на посади без їх згоди (у тому числі і на нижчі посади).

«Зазначені заяви не відповідають дійсності, оскільки правова норма щодо переміщення військовослужбовців на інші посади після оголошення мобілізації і внаслідок проведення організаційних заходів (в першу чергу перехід на штати і структури воєнного часу) вже існувала з початку воєнних дій у 2014 році», - наголошується у повідомленні.

Відео дня

Читайте також"Залишайтеся вдома – ми прикриємо": військові звернулися до українців через карантин (відео)

У Генштабі додають, що це закріплено у пункті 256 Положення – «у разі потреби доукомплектування Збройних Сил військовослужбовці до закінчення організаційних заходів призначаються на інші посади (у тому числі і нижчі) без згоди військовослужбовця, за винятком випадків визначених пунктом 112 (деякі сімейні обставини та поважні причини)» (норма запроваджена 14.07.2015 указом президента № 417); у пункті 118 Положення – «У разі неможливості призначення військовослужбовців, які вивільняються, на рівнозначні посади вони призначаються на нижчі посади (не більше як на один ступінь чи за їх згодою більше ніж на один ступінь)» (норма запроваджена 14.11.2016 указом президента № 503).

А також у пункті 112 Положення – «Військовослужбовець може бути переміщений на нове місце служби у випадках, визначених пунктом 82 Положення (у тому числі на нижчі посади), без згоди військовослужбовця, за винятком наступних випадків:

1. Неможливість проходження військовослужбовцем військової служби у місцевості, до якої його переміщують, відповідно до висновку (постанови) військово-лікарської комісії;

2. Неможливість проживання членів сім'ї військовослужбовця за станом здоров'я в місцевості, до якої його переміщують, відповідно до документів, які це підтверджують;

3. Потреба у догляді за непрацездатними чи хворими батьками, дружиною (чоловіком) або особами, які виховували його з дитинства замість батьків і були визнані опікунами та мешкають окремо від сім'ї військовослужбовця, відповідно до документів, які це підтверджують».

У Генштабі додають, що вказані норми запроваджено в порядок проходження військової служби на виконання вимог статті 4 закону «Про військовий обов’язок і військову службу», ст.1, 3, 4, 11, 14 закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

«Зміна до пункту 257 Положення, внесена указом президента України від 10.04.2020 № 135, не запроваджує нових норм, а лише виключила невідповідність цього пункту вимогам законодавства», - пояснили у Генштабі.

Як повідомляв раніше УНІАН, Львівський бронетанковий завод, який входить до складу держконцерну Укроборонпром, передав Збройним силам України партію з 4 пожежних машин ГПМ-54. На завершальній стадії модернізації перебувають ще 3 такі машини.