/ Фото УНІАН

Про це заявив журналістам представник партії «Рух за реформи» Вадим Якимець.

Він нагадав, що опікунська рада Охматдиту звинувачувала Міністерство охорони здоров'я України в блокуванні будівництва дитячої спеціалізованої лікарні. «Після звернення опікунської ради з відкритим листом до прем'єр-міністра України процес зрушив з місця», – сказав представник «Руху за реформи».

Відомо, що процес передачі ДП «Укрмедпроектбуд», яке є розпорядником 500 мільйонів бюджетних гривень, в управління Мінохоронздоров’я з невідомих причин саботувався. Громадськість звинуватила Міністерство охорони здоров'я України в блокуванні початку тендерних процедур. І лише під тиском громадськості вдалося розблокувати процес остаточного юридичного перепідпорядкування ДП Міністерству охорони здоров'я України.

Відео дня

«Наразі МОЗ оголошує конкурс, у результаті якого буде обрано і генпідрядника, і субпідрядників будівництва, – сказав Якимець. – Очевидно, що боротьба з бюрократичними нігілістами ще триватиме і не все буде так гладко. Принаймні за місяць роботи на об’єкті мають відновитися. Думаю, громадськості не слід поки що святкувати остаточну перемогу».

Читайте такожМОЗ оголосив конкурс на пошук генпідрядника для добудови "Охматдиту"

У МОЗ очікують, що новий корпус почне працювати в 2016 році. Після цього Україна зможе користуватися Європейським реєстром донорів кісткового мозку, що є необхідною умовою для проведення трансплантацій кісткового мозку від нерідного донора. У новому корпусі готуватимуть кадри для онкогематологічних центрів, які відкриються в регіонах. Згодом щороку в Україні планують рятувати понад 300 дітей, які потребують пересадки кісткового мозку.

Нагадаємо, що будівництво нового корпусу Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит» розпочалося у грудні 2011 року. Зупинилось воно у жовтні 2013-го через брак коштів. У новому корпусі лікарні планується 5 онкологічних і гематологічних відділень, 10 хірургічних відділень і відділення інтенсивної терапії. За умови успішного завершення проекту кількість пацієнтів зросте з 16–18 тисяч на рік (що є зараз) до 25 тисяч. Вперше в Україні буде створене відділення дитячої променевої терапії, а також з’явиться можливість проводити операції пересадки кісткового мозку від нерідного донора, яких в Україні не роблять.