Погруддя Шевченка у Вінниці прибрали / фото dyvys.info

Сьогодні ЗМІ повідомили про демонтування серед ночі пам’ятника Тарасу Шевченку у центрі Вінниці.

Як передає видання Vlasno.info, зранку люди побачили паркан навколо прибраного погруддя, який охороняють близько десяти правоохоронців та така ж кількість молодиків.

«Погруддя Шевченка не знесли, а демонтували. На цьому місці будуть встановлювати Пам’ятник Небесної Сотні. Більше ніякої інформації мені невідомо», – сказали у цілодобовій варті Вінницької міської ради.

Відео дня
Після інформації у ЗМІ у мерії пояснили, для чого прибрали погруддя / фото vlasno.info

На сайті Вінницької міської ради зазначено: «Пам’ятник Небесній Сотні на однойменному майдані у Вінниці його ініціатори хочуть відкрити 20 лютого 2018-го – на 4-ті роковини кривавих розстрілів на Майдані у столиці. Сьогодні вранці на площі розпочались підготовчі роботи. На те, щоб встигнути встановити скульптурну композицію «Дерево Свободи» на честь загиблих українських патріотів, залишилось менше місяця».

Читайте такожНа Вінниччині встановлено рекорд України по виконанню ста творів Миколи Леонтовича

Фінансування самого пам’ятнику та його встановлення здійснюється Благодійними фондами «Пам’яті Небесної Сотні» та «Подільська громада».

«За короткий час, який залишився до чергових роковин найбільш трагічних подій Революції Гідності, підрядна організація, з якою благодійні фонди уклали договір, має змонтувати не лише 5,5-метровий бронзовий пам’ятник у вигляді вишневого дерева, з якого опадає цвіт, але й підніжжя композиції – це карта України, з якої «проростає» вишня. 107 падаючих квіток символізуватимуть Героїв, загиблих під час кривавих розстрілів на Майдані зимою 2014-го. Загальна вага композиції становитиме понад 800 кг», – повідомили у мерії.

Проект

При цьому чиновники уточнили, що мова йде про гіпсове погруддя Шевченка, а не про встановлений у 2014 році пам’ятник Великому Кобзарю.

Як йдеться в повідомленні Вінницької міськради з приводу інциденту, «бронзовий пам’ятник Великому Кобзарю, який був встановлений в центральній частині Вінниці на площі, яка носить ім’я Тараса Шевченка, до 200-річчя з Дня народження великого українця у 2014 році, знаходиться на місці».

Водночас, як зазначають у мерії, гіпсове погруддя Тараса Шевченка, яке було тимчасово встановлене на тоді іще площі Театральній, а з лютого 2014-го – площі Майдан Героїв Небесної Сотні, передано його власником, депутатом міської ради Володимиром Базелюком, в музей Революції Гідності та АТО, що у вінницькій загальноосвітній школі №22.