Фонд державного майна України направив до Кабінету Міністрів України проект змін до Закону України «Про приватизацію державного майна», відповідно до яких, при перепродажі реприватизованого об`єкту його колишньому власнику повертаються лише кошти, одержані від його повторного продажу.

Про це в коментарі УНІАН повідомив заступник голови Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради з питань приватизації, народний депутат України (фракція «Наша Україна») Олександр БОНДАР. На думку парламентарія, таким чином Фонд державного майна готує необхідні зміни в законодавстві для можливого перепродажу «Криворіжсталі».

Народний депутат зазначив, що в законопроекті окремо обговорюється можливість повернення меншої суми, ніж та, що була раніше сплачена колишнім власником, у разі перепродажу об`єкту за меншу ціну.

Відео дня

«Якщо даний законопроект буде ухвалено, і «Криворіжсталь» буде відібрано у теперішнього власника, йому буде повернуто лише ту суму, яка буде одержана при повторному продажу об`єкту, навіть якщо вона буде на порядок менше суми, яку заплатив за підприємство Mittal Steel», - сказав О.БОНДАР.

При цьому, за його словами, сума, одержана від повторного перепродажу “Криворіжсталі”, швидше за все, буде в рази меншою, ніж при продажу підприємства Mittal Steel в 2005 році, оскільки конкурс цього разу буде не відкритим, а проведеним під конкретного покупця, тобто міститиме обмежуючі умови.

За словами О.БОНДАРЯ, внесенням подібних змін до законодавства розв`язується головна проблема, що стоїть сьогодні перед тими, хто добивається перегляду результатів конкурсу по «Криворіжсталі», - повернення грошей її теперішнім власникам. «Головним аргументом, чому «Криворіжсталь» не може бути відібрана сьогодні у теперішнього власника, є те, що у держави просто немає 24 млрд. грн., щоб повернути їх за відібране підприємство», - відзначив депутат. «Після внесення подібних змін сьогоднішньому власнику підприємства можна буде повернути всього декілька мільярдів, одержаних при проведенні повторного конкурсу», - додав народний депутат.

Як відзначив О.БОНДАР, у разі ухвалення подібних змін, фактично, може бути переглянуто в на користь інтересів окремих бізнес-груп будь-який приватизаційний конкурс в Україні. «Не говорячи вже про те, що подібні дії щодо «Криворіжсталі» можуть викликати великий міжнародний скандал», - додав він.

Водночас, за його словами, вся логіка останніх дій керівництва ФДМУ, останні заяви в ЗМІ голови Фонду держмайна Валентини СЕМЕНЮК, а також екс-голови ФДМУ, а нині - народного депутата від Партії регіонів Михайла ЧЕЧЕТОВА свідчить про те, що взято курс саме на повторний перепродаж «Криворіжсталі» з внесенням відповідних змін до чинного законодавства.

Довідка УНІАН. Компанія Mittal Steel Germany GMBH (Німеччина) наприкінці жовтня 2005 року придбала 93,02% пакета акцій ВАТ КГМК «Криворіжсталь». 28 жовтня 2005 р. Фонд держмайна України і Mittal Steel Germany GMBH підписали договір купівлі-продажу, яким передбачена велика соціально-екологічна програма.

«Міттал Стіл Кривий Ріг» є найбільшим виробником металопродукції в Україні. Спеціалізується на виробництві сталі, готового прокату, чавуну, агломерату та інших видів металургійної продукції.

Майже 90% продукції комбінат поставляє на експорт.