Північний потік

Про це УНІАН повідомили у прес-службі Президента Росії.
«Сьогодні другу нитку газопроводу «Північний потік» офіційно введено в експлуатацію у складі єдиної інтегрованої газотранспортної системи. Щорічно новою газовою магістраллю може поставлятися до 55 млрд куб. м природного газу впродовж як мінімум 50 років. Транспортування газу до Європи першою ниткою почалося в листопаді 2011 року», - говориться в повідомленні.

Зазначається, що урочиста церемонія початку поставок газу двома лініями відбулася сьогодні на російському березі Балтійського моря поряд з бухтою Портова у присутності представників країн Європи і акціонерів компанії Nord Stream. Газовий вентиль було відкрито з центру управління компресорної станції «Портова», яка здатна створювати тиск 220 бар. Цього достатньо для транспортування газу без проміжної компресії на всю відстань в 1224 км по дну Балтійського моря до входу в європейську газотранспортну мережу в місті Любміні на балтійському побережжі в Німеччині

Маршрут обох ліній газопроводу детально спланований і узгоджений з дев'ятьма країнами Балтійського моря під час міжнародних консультацій, які тривали чотири роки. Результати екологічного моніторингу підтверджують, що дія будівництва газопроводу на навколишнє середовище була мінімальною.

Відео дня

Першу нитку газопроводу було введено в експлуатацію в листопаді 2011 року. Кожна нитка має протяжність близько 1220 км і пропускну спроможність 27,5 млрд куб. м газу на рік.

Компанія Nord Stream AG - міжнародний консорціум, утворений для планування, будівництва і експлуатації нового морського газопроводу через Балтійське море. ВАТ «Газпром» володіє 51% капіталу спільного підприємства. Німецькі компанії BASF SE/Wintershall Holding GMBH і E.ON Ruhrgas AG мають рівні частки по 15,5%. Долі голландської газової інфраструктурної компанії N.V. Nederlandse Gasunie і французької енергетичної компанії GDF SUEZ становлять по 9%.

Будівництво газопроводу Nord Stream почалося в квітні 2010 р. після завершення екологічних досліджень і процедури оцінки дії на навколишнє середовище вздовж усього маршруту газопроводу.

Раніше прес-секретар компанії Nord Stream Йенс Мюллер повідомив DW, що першою ниткою газопроводу «Північний потік» за перші 11 місяців роботи прокачано близько 9 млрд. кубометрів газу. Він уточнив, що завантаженість нового енергетичного транспортного коридору становила, таким чином, «в середньому приблизно 30-40 відсотків максимальної потужності».