Євро, долар

Чистий продаж (перевищення пропозиції над попитом) валюти на міжбанківському валютному ринку в січні-липні 2013 року становив 1,8 млрд дол., тоді як за аналогічний період минулого року було зафіксовано чисту купівлю у розмірі 3,4 млрд дол.

Про це повідомляється на сайті Національного банку України.

Згідно з повідомленням, наявний сегмент валютного ринку також демонструє позитивну динаміку. «Вже чотири місяці поспіль пропозиція готівкової іноземною валюту перевищує попит на неї. У цілому чистий попит на готівкову іноземну валюту за сім місяців цього року був майже в 30 разів менший, ніж у відповідному періоді 2012 року», – наводяться в повідомленні слова директора Генерального департаменту грошово-кредитної політики Нацбанку Олени Щербакової.

Відео дня

За інформацією Нацбанку, на тлі такої тенденції регулятор скоротив свою присутність на міжбанківському валютному ринку, збалансування якого відбувалося переважно за допомогою ринкових механізмів. «У травні-червні регулятор здійснював операції лише з купівлі іноземної валюти, а в липні взагалі не виходив на ринок з інтервенціями», - йдеться в повідомленні НБУ.

На тему: Нацбанк має намір стримувати інфляцію ще 3-5 років

Також повідомляється, що за сім місяців 2013 року зростання депозитів у національній валюті становило 17,8% при одночасному зниженні депозитів в іноземній валюті на 0,6%, внаслідок чого показник доларизації депозитів за січень-липень 2013 року знизився на 4,1 п.п. - до 39,6%. Також за цей період покращала строкова структура вкладів, оскільки питома вага довгострокових депозитів в їх загальному обсязі зросла на 4,4 п.п. - до 39,1%.

Як повідомляв УНІАН, Нацбанк у червні 2013 року, другий місяць поспіль, не продавав валюту на міжбанківському валютному ринку, а обсяг операцій з безготівковою іноземною валютою на міжбанківському валютному ринку України (купівля і продаж у доларовому еквіваленті) становив 41,623 млрд дол. (з урахуванням операцій Держказначейства). У січні-червні 2013 року обсяг чистих інтервенцій НБУ на міжбанківському валютному ринку знизився в 2,5 раза - до 524,36 млн. дол., тоді як за аналогічний період минулого року обсяг чистих інтервенцій Нацбанку становив 1,3 млрд дол.

Чистий продаж готівкової валюти населенням у червні 2013 року становив 67,8 млн. дол., що на 13,2 млн. дол. менше, ніж у травні поточного року (81 млн. дол.). У січні-червні поточного року чиста купівля населенням валюти становила 158,6 млн. дол. (в еквіваленті), що майже в 19 разів менше за показник чистої купівлі за підсумками січня-червня минулого року (2,851 млрд дол. в еквіваленті).

Банківські вклади фізосіб у валюті (у доларовому еквіваленті) в червні зросли на 107,9 млн. дол. і на 1 липня 2013 року становили 22,481 млрд дол.