Сланцевий газ

Як повідомляє кореспондент УНІАН, в офіційному зверненні на адресу голови Луганської обласної ради Валерія Голенка серед іншого зазначається, що на лівобережжі Сіверського Дінця зосереджені найбільші в Україні родовища артезіанських підземних вод, які є головним джерелом водозабезпечення населення Луганської області.

На тему: Розпочати розвідку і видобуток газу в Україні Shell зможе до кінця тижня

«І саме на такій території обласною радою надано єдиний поки що дозвіл на розвідку та видобування сланцевого газу на території Луганської області (рішення від 27.04.2012 р. 11/74). Забруднення артезіанської води сполуками, що містяться в рідині для фрекінгу, може мати надзвичайно важкі наслідки», - говориться у зверненні.

Відео дня

Голові облради екологи також нагадали, що рішенням Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Верховної Ради України від 4 липня 2013 р. № 13/1 рекомендовано Кабінету Міністрів України забезпечити нормативно-правове врегулювання надання дозволів на користування надрами для видобутку сланцевого газу методом гідророзриву (фрекінгу) з метою недопущення проведення ГРП поблизу основних запасів питної води, у районах сейсмічних розломів, районів з дефіцитом питної води, об‘єктів природно-заповідного фонду, зон водозаборів питної води.

Враховуючи ці обставини, екологи просять голову облради розглянути на засіданні обласної ради наступні питання, які передбачають на час до нормативно-правового врегулювання встановити мораторій на узгодження обласною радою клопотань щодо надання надр з метою видобутку сланцевого газу (газу ущільнених пісковиків) та видобуток інших вуглеводнів з використанням технології гідророзриву в межах другої-третьої терас лівобережжя Сіверського Дінця. А також рекомендувати райдержадміністраціям, районним та міським радам не надавати земельні ділянки в межах другої-третьої терас лівобережжя Сіверського Дінця для розробки вуглеводнів з використанням технології гідророзриву.