Касовий апарат / Фото: chas-z.com.ua

Це дозволить, з одного боку, стимулювати процеси підвищення прозорості «сірого» сегменту вітчизняної економіки й оптимізувати систему податкового адміністрування, а з іншого - не завдати шкоди, передусім, найдрібнішим підприємцям, заявив експерт з питань бюджету Асоціації міст України Олександр Слобожан.

«У разі адекватного запровадження цих ініціатив надходження до місцевих бюджетів, зокрема, від єдиного податку можуть збільшитися, принаймні, на 20-30% (у 2012 році було 4,8 млрд грн). Водночас якщо заходи будуть непродумані, бюджетні доходи можуть зменшитися внаслідок згортання легальної діяльності частиною підприємців», - констатував Слобожан.

На тему: Міндоходів оприлюднило список дозволених касових апаратів

Відео дня

На думку представника Асоціації міст, державі варто створювати стимули для більш активного застосування представниками малого бізнесу реєстраторів розрахункових операцій (РРО). Причому йдеться не лише про допомогу у вирішенні проблеми технічного оснащення, але й, зокрема, через пролонгацію чинного до 1 січня 2014 рокумораторію на штрафи для підприємців, які не перейшли на систему дистанційної звітності.

«Запроваджувати якісь радикальні зміни вже з 1 січня законом про держбюджет-2014 – не кращий, звичайно, варіант. І справа тут не лише в тому, що не витримуються «часові» вимоги Бюджетного та Податкового кодексів (зміни повинні були б затверджуватися парламентом до 15 липня). Місцева влади повинна ще провести низку процедур на своєму рівні, щоб механізми нормально запрацювали», - зауважив Слобожан.

При цьому керівник секретаріату Ради підприємців при Кабміні Андрій Забловський зауважив, що зі стратегічної точки зору в Україні об’єктивно потрібно більш активно застосовувати касові апарати. Але занадто радикальні й незбалансовані заходи в більш ніж короткостроковій перспективі (щодо, передусім, дрібних підприємців) навряд чи принесуть користь.

«Потрібно вести діалог. Добре було б серед іншого надати підприємцям змогу застосовувати старі касові апарати, які не можуть бути адаптовані до системи дистанційного звітування. Це питання особливо актуальне для сіл та невеликих населених пунктів», - зауважив представник Ради підприємців.

Нагадаємо, що в оприлюднених неофіційних версіях законопроекту про держбюджет-2014 містяться норми, які зобов’язують з 01.01.14 платників єдиного податку вести Книгу обліку доходів та витрат, використовувати у своїй діяльності реєстратори розрахункових операцій, а також вести облік товарних запасів.