Запаси прокату в портах зросли на 27%

Українські виробники сталі не змогли правильно спрогнозувати попит на свою продукцію, що призвело до накопичення запасів нереалізованого прокату на складах, повідомляє Комерсант-Україна.

Як заявили в ДП "Укрпромзовнішекспертиза", нарощування виробництва металопродукції в грудні 2013 року в умовах ослаблення попиту на зовнішніх ринках призвело до різкого зростання запасів прокату в портах - на 27% порівняно з кінцем листопада, до 2,2 млн т. Такої кількості ресурсів на складах не було, починаючи з кризового 2009 року.

Читайте також: ЗМІ: Український ринок потерпає від дефіциту металобрухту

Відео дня

На думку експертів, причиною цього стали завищені очікування металургів на попит своєї продукції.

"Металурги також чекали повторення ситуації, коли на початку 2013 року ціни на продукцію металургії підскочили саме в I кварталі", - говорить старший аналітик ІК Dragon Capital Денис Саква.

Крім того, проблему поглибила політика посередників, спрямована на штучне зниження попиту.

"Посередники, які купують українську сталь, вирішили штучно знизити попит і таким чином домогтися падіння цін, щоб відбити збитки, зазнані ними у I кварталі минулого року", - зазначив віце-президент Української асоціації підприємств чорної металургії Сергій Грищенко.

На думку генерального директора Федерації металургів Сергія Притоманова, сумарні збитки металургів від завислих на складах запасів можуть досягнути $80-100 млн.