Стівен Волт - відомий політичний оглядач з гарварду / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, кадр з відео

Негайний вступ України в НАТО, на якому наполягають деякі лідери думок, зокрема колишній глава НАТО Андерс Фог Расмуссен, принесе більше шкоди Україні, ніж користі. Таку думку висловив професор міжнародних відносин Гарвардського університету Стівен Волт в авторській статті для видання Foreign Policy.

"Якби я був членом Конгресу США, я б без вагань проголосував за додатковий пакет допомоги, тому що я хочу, щоб Україна могла зберегти територію, яку вона все ще контролює, і я хочу, щоб Москва усвідомила, що спроби зайняти більше території будуть дорогими і важкими. Тим не менш, введення України в НАТО зараз є поганою ідеєю, яка затягне війну і залишить Київ у ще гіршому становищі з часом", – пише він.

Професор Волт наводить 5 головних причин, чому Україні на варто вступати в НАТО:

Відео дня
  1. Україна все ще не відповідає критеріям для членства. Слабкі інститути демократії та поширена корупція є головними проблемами. Щоб прийняти Україну, НАТО доведеться закрити очі на це, що, на думку Волта, є "потенційно поганим прецедентом на майбутнє".
  2. Аналітик має сумніви, що країни НАТО кинуться захищати Україну від Росії, відповідно до 5 статті статуту про колективну оборону. А це у свою чергу поставить під сумнів сенс існування альянсу загалом. 
  3. Членство в НАТО не є чарівним щитом, який стримає агресора від нападу просто тому, що потенційна жертва є членом оборонного альянсу, переконаний аналітик. В якості аргументу Волт наводить численні заяви європейських політиків про те, що після України Росія атакує країни Балтії, які вже входять до НАТО.
  4. Близька перспектива членства України в НАТО лише продовжить війну, переконаний професор Гарварду. На його думку, Росія намагатиметься здобути якомога більше успіхів на полю бою, якщо перспектива членства України в НАТО стане реальною, а не теоретичною. 
  5. Нейтралітет може бути не таким вже й поганим, вважає аналітик. В якості аргументу Волт наводить приклад Фінляндії, яка залишилася нейтральною після Другої світової війни, і отримувала вигоду від торгівлі з обома протиборчими сторонами за часів "холодної війни". 

Перспектива членства України в НАТО

Як писав УНІАН, в НАТО вже тривалий час повторюють мантру про те, що Україна стане частиною НАТО. Однак в альянсі ухиляються від того, аби називати конкретні строки або чіткий шлях до набуття членства. Нещодавно заступник генерального секретаря НАТО Мірча Джоане визнав, що ніхто не може сказати, коли саме Україна стане частиною оборонного блоку.

Наразі триває співпраця України з НАТО в інших форматах. Нещодавно міністр оборони України Рустем Умєров затвердив план заходів у межах національної програми співробітництва з НАТО на 2024 рік. Зокрема йдеться про реформування сектору безпеки та оборони України.

Вас також можуть зацікавити новини: