"Тато може все що завгодно, тільки мамою не може бути", - нешкідливий, здавалося б, рядок з усім відомої дитячої пісеньки відображає тривале в часі формування громадської думки про роль батька в житті дитини. Карикатурний образ радянських тат в потягнутих трениках із газетою в руках і відсутністю інтересу до дитини, якщо тільки в їх спілкуванні не присутній ремінь, на превеликий жаль, перекочував і в сучасність. Контентмейкери лише замінили газету на смартфон.

Демонстрація такого роду примітивного гумору, і, що плачевно, попит на нього, виливається у багато більше, ніж просто доповнення до сатири. З невідомих причин, борці проти дискримінації за статевою ознакою не піднімають питання батьківства, якщо тільки справа не стосується маргінальних особистостей на кшталт неплатників аліментів і бігунів від сімейного життя через вроджену відсутність почуття відповідальності.

Складається враження, що чоловіки самі не хочуть піклуватися про власних дітей і брати активну участь в їх вихованні

Але ситуація насправді є плачевною.

"Дитині краще буде з матір'ю", - не фраза, кинута в розмові бабусь біля під'їзду, а судова практика, сформована протягом десятиліть. Складається враження, що чоловіки самі не хочуть піклуватися про власних дітей і брати активну участь в їх вихованні. Але ось нестикування - їм на законодавчому рівні не дають можливості приділяти свій час дитині, починаючи з першого крику новонародженого карапуза.

Вільну "з галери" батькові, згідно з нинішнім законодавством, можуть дати тільки в тому випадку, якщо місце цього весляра займе мати дитини. Тобто, в декрет - хтось один, а за всіма канонами – виключно мати.

І ось, вперше за всю історію незалежності України, прийнятий і чекає підписання президентом законопроект, метою якого є ліквідація дискримінаційних явищ в культурі виховання нового покоління українців, які знають з народження тепло не тільки маминих, а й татових рук.

Законопроект не тільки зведе на "ні" дискримінаційні явища, пов'язані з декретною відпусткою, а й спрямований на надання додаткової допомоги батькам

Законопроект №3695, спрямований 26 квітня 2021 року на підписання Володимиру Зеленському, не тільки зрівнює права матері і батька на декретну відпустку. Адже положення цього нормативно-правового акта пов'язані не тільки з торжеством «яжетато», а й передбачають такі сприятливі нововведення, як двотижнева відпустка для будь-якого члена сім'ї новонародженого українця, в тому числі і батька. При цьому, законопроектом передбачено додаткову десятиденну відпустку, якщо у нього двоє дітей і більше, а також якщо дитина з інвалідністю або усиновлена. Таке ж право гарантовано і мамам.

Таким чином, законопроект не тільки зведе на «ні» дискримінаційні явища, пов'язані з декретною відпусткою, а й спрямований на надання додаткової допомоги батькам, які виховують усиновлену дитину або дитину з інвалідністю, адже між поняттями «час» і «гроші», як правило, ставлять знак «рівно».

На тлі страхітливого розриву між народжуваністю і смертністю в Україні, даний законопроект не тільки антидискримінаційний, а й подає надії на поліпшення ситуації з народжуваністю і формування здорового інституту сім'ї.

"Погана справа - не хитра" (як коментар про народження дитини) - має залишитися в тому ж дрімучому минулому, в якому і було придумано. Адже, крім всіх інших факторів, присутність батька в цілодобовому побуті новонародженого в перші два тижні може стати серйозним антидотом від післяпологової депресії, яка, на жаль, іноді призводить до дуже плачевних наслідків.

Володимир Пищида, адвокат юридичної компанії Investment Service Ukraine