6 червня - День журналіста / фот УНІАН

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков подякував журналістам за щоденну працю в інформаційному полі.

Про це йдеться у його привітанні до Дня журналіста, розміщеному на сайті парламенту.

"Шановні представники ЗМІ! Вітаю вас із професійним святом - Днем журналіста! Ви - наша четверта влада, яка завжди тримає руку на пульсі подій, а всі інші гілки влади - у тонусі. Щиро дякую за вашу щоденну працю в інформаційному полі", - йдеться у привітанні.

Відео дня

Спікер зауважив, що сучасна демократична держава не може існувати без вільних, неупереджених медіа. Інформація, додав він, стала невід‘ємною частиною життя будь-якої людини, і саме ЗМІ забезпечують всіх оперативними та якісними новинами, публікаціями, репортажами і розслідуваннями.

"Але журналістська робота не лише важка, а й надзвичайно відповідальна. Ви постійно у вирі подій, постійно на передовій інформаційного простору. Диктуєте порядок денний життя країни, привертаєте увагу до важливих заходів та подій", - зазначив Разумков.

Він побажав журналістам натхнення та наснаги, "гарячих" ексклюзивів, гучних подій і лише хороших новин.

"Нехай погода та техніка ніколи не підводять, матеріали завжди виходять успішними та гучними, а робота приносить лише задоволення та заслужене визнання. Дякую за все, що ви робите для України та її громадян!", - зазначив голова ВР.

Читайте такожВ Україні сьогодні відзначають день журналіста: привітання та листівки

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов привітав журналістів з професійним святом.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав під час брифінгу. Міністр нагадав, що 6 червня в Україні відзначається День журналіста.

"Шановні журналісти, я вітаю вас з вашим святом. Я завдячую вам за вашу роботу. За те, що завжди тримаєте владу в тонусі; за те, що розповідаєте конкретні історії, які потребують уваги; за те, що наголошуєте на якихось резонансних подіях, які є в суспільстві, та дуже швидко реагуєте на це", - сказав Степанов.

Генеральний прокурор України Ірина Венедіктова подякувала журналістам-розслідувачам за допомогу правоохоронцям у розкритті корупційних оборудок, схем та злочинів.

Про це йдеться у переданому УНІАН зверненні генерального прокурора Ірини Венедіктової.

«Сьогодні - День журналіста. Чи безпечно в Україні бути журналістом? Мусимо визнати, що ні і докорінно міняти ситуацію. Завдання правоохоронних органів зробити так, щоб правда не коштувала життя. Кожен злочин проти представників ЗМІ має бути розкритий, а винні покарані», - підкреслила Венедіктова.

«Гонгадзе, Шеремет, Веремій, Сергієнко, Бузина – в жодному з цих вбивств ще не поставлено законну крапку. Тим часом журналісти продовжують зазнавати перешкоджання професійній діяльності, тиску, отримувати погрози застосування насильства і піддаватися фізичній розправі.

Журналістів переслідують за критику чи викриття, у них незаконно вилучають зібраний матеріал, відбирають техніку, б’ють. Всі ці факти неодмінно мають перевірятися органами правопорядку і на кожен з них має бути відповідна оперативна реакція», - додала генпрокурор.

Вона повідомила, що у поточному році правоохоронцями розслідувалося більш як 400 кримінальних проваджень цієї категорії. Завдяки вжитим додатковим заходам наразі вже завершено досудове розслідування у понад сотні таких проваджень.

За порушення прав журналістів про підозру цього року повідомлено майже 20 осіб. Так, наприкінці квітня повідомлено про підозру особі, яка в серпні минулого року перешкоджала законній професійній діяльності трьох журналістів телеканалу «112 Україна» щодо висвітлення діяльності лісопереробного підприємства. Слідство триває.

За 5 місяців до суду вже скеровано близько 10 обвинувальних актів.

Також генпрокурор нагадала, що наприкінці травня засуджено до 5 років позбавлення волі зі звільненням від відбування покарання з випробуванням на іспитовий строк 3 роки особу, яка 30 січня 2020 року у Львові вчинила підпал автомобіля журналістки «Радіо Свобода» Галини Терещук. Стосовно двох організаторів цього резонансного злочину, які в лютому набули статусу підозрюваних, слідство триває. Одного з них оголошено у розшук.

Крім того, Венедіктова нагадала, що зараз в Україні додатковий фактор ризику для журналістів – війна. В умовах збройного конфлікту непоодинокі випадки викрадення кореспондентів та операторів представниками незаконних збройних формувань, переслідування їх на окупованих територіях. В Криму маємо факти незаконних затримань громадянських журналістів.

«Часто представники преси першими виявляють злочини, корупційні оборудки, схеми і махінації. Саме синергія журналістів-розслідувачів і правоохоронців дає результати в розкритті найрезонансніших злочинів. І за це ми окремо дякуємо найактивнішим. Суттєво допомагає і конструктивна критика та журналістський контроль. Однак журналісти не повинні через свою професійну журналістську діяльність самі ставати жертвами злочинів», - наголосила вона.

Також Венедіктова нагадала, що Офіс генерального прокурора вуберезні створив робочу групу для постійного моніторингу та аналізу стану нагляду за додержанням законів у кримінальних провадженнях цієї категорії, активізації всіх процесів у них.

Справи про перешкоджання законній професійній діяльності журналістів, посягання на їх життя, викрадення, висловлення погроз або застосування насильства щодо них, умисного знищення або пошкодження їхнього майна - на контролі в Офісі генпрокурора, наголосила Венедіктова.

Вона привітала журналістів із професійним святом і побажала свободи у діяльності, слові, реалізації, справедливості, миру і добра.

Керівник Офісу президента України Андрій Єрмак так привітав журналістів із професійним святом.

"Вітаю журналістів із професійним святом! Ви обрали нелегку, подекуди небезпечну та надзвичайно відповідальну справу життя. Саме ви впливаєте на формування картини світу великої кількості людей. Адекватність цієї картини світу залежить від вашої прискіпливості, звички не довіряти словам, перевіряти будь-яку інформацію, відокремлювати фейки та пропаганду від реальних фактів. Бажаю вам цікавих тем і захоплюючих сюжетів, хороших спікерів та багато ексклюзиву, любов читачів, слухачів і глядачів, гарні гонорари та, звичайно, справжнього журналістського драйву!", - написав голова ОПУ на своїй сторінці у Фейсбук.

Зазначимо, в Україні 6 червня відзначають День журналіста. Указом першого президента України Леоніда Кравчука від 25 травня 1994 року було затверджено дату святкування Дня журналіста. Саме 6 червня в Брюсселі в 1992 році Національну спілку журналістів України прийняли до Міжнародної федерації журналістів.