Укравтодор виступив із заявою / bykvu.com

Укравтодор виступив із заявою, в якій закликав незалежну журналістську спільноту дати оцінку діям "Української правди", що взяла інтерв'ю у обвинуваченого в фінансуванні дій з повалення конституційного ладу Араїка Амірханяна.

Повний текст заяви опубліковано на сторінці Укравтодору у Facebook.

"Медійне відбілювання репутації особи, що переховується від органів досудового розслідування, та використання його припущень для обґрунтування власних гіпотез — це порушення базових засад журналістської етики", - йдеться в заяві.

Відео дня

Саме інтерв'ю з Амірханяном вийшло 18 лютого 2022 на порталі "Економічна правда". Його взяли журналіст Микола Топалов та головна редакторка "Української правди" Севгіль Мусаєва.

Тон інтерв'ю, за оцінкою Укравтодору, мав компліментарний характер і не містив збалансованих питань, що відображають відверто кримінальне минуле Амірханяна.

"Ініціюємо проведення системного медіааналізу його інтерв’ю на факт відповідності засадам журналістики. З відповідними офіційними листами ми вже звернулись до ключових незалежних центрів медіааналітики в Україні", - наголосили в Укравтодорі.

У відомстві також нагадали, що 19 червня 2019 року Амірханяна було затримано СБУ за підозрою у фінансуванні дій, спрямованих на повалення конституційного ладу. Слідство встановило, що Амірханян перерахував понад 4 млн рублів на рахунки так званих митних органів окупаційної влади.

Також його підозрюють в організації незаконного переправлення осіб через кордон України до РФ. Інші звинувачення Амірханяна стосуються протиправного заволодіння майном українських підприємств на загальну суму близько 20 млн грн та заподіяння шкоди державі у розмірі 280 млн гривень шляхом незаконного видобутку граніту.

Крім цього, компанії, які підконтрольні Амірханяну, є ініціаторами блокування дорожніх тендерів на суму близько 6 млрд грн.

Амірханян є також фігурантом санкційного списку РНБО України.

"Тому журналісти, які беруть інтерв’ю у злочинця, мають розуміти, що подальше сприйняття його слів у медіа буде на їх совісті", - заявили в Укравтодорі.