Володимир Фесенко пояснив, чому переговори ТКГ щодо Донбасу не перенесено з Білорусі в іншу країну / фото УНІАН

Політолог Володимир Фесенко назвав головні перешкоди для перенесення очних переговорів Тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі (Україна, РФ, ОБСЄ) в іншу країну.

Про це голова Центру прикладних політичних досліджень "Пента" повідомив у коментарі кореспонденту УНІАН.

Зокрема, він відповів на питання про перспективи проведення очних переговорів ТКГ у Стамбулі (Туреччина), оскільки у Мінську (Білорусь) вони вже не проводяться.

Відео дня

"Знову ж таки, якщо сторони погодяться. Усі розуміють, знають давно, що кращі переговори в очному режимі", – сказав Фесенко.

"Але для цього є дві перешкоди. Перша перешкода поки що – епідемія COVID. І це формально зупиняє. А друга принципова перешкода – незгода Москви. Москва не хоче йти на такі поступки. Москва не хоче переносити на інші майданчики, які вважає незручними. Повернення в Мінськ нас принципово не влаштовує, особливо після всього, що відбулося за останній час", – зазначив Фесенко.

Він назвав таку ситуацію тупиковою.

"Але теоретично, цю проблему можна обговорити на рівні радників лідерів країн "нормандського формату". Там можна домовитись про це, щоби перенести. Там потрібні ще консультації з ОБСЄ, оскільки ОБСЄ формально є посередником у Тристоронній контактній групі. Політично це можна узгодити, а в ОБСЄ, я думаю, що вони будуть лише задоволені", – сказав Фесенко.

Він зазначив, що варіанти перенесення переговорів в інше місто є різними.

Читайте такожВ ОП прокоментували можливість прямих переговорів з бойовиками на Донбасі"Казахстан давно пропонував. Але з точки зору логістики це незручно. Дійсно турецький майданчик, не обов'язково це Стамбул, але Стамбул просто хаб зручний, але з точки зору логістики і відносної нейтральності це може розглядатися як варіант проведення цих переговорів. Але розглядали різні міста: Гельсінкі, Кишинів, Єреван. Варіанти є різні. Я думаю, що теоретично може бути і Баку. Теж, в принципі, вірогідний варіант, хоча це трошки складніше", – заявив Фесенко.

Він підкреслив, що все залежить від згоди Москви.

"Головна проблема у переговорному процесі – це якраз жорстка ультимативна позиція Москви. Проблема не у форматі. Є там США чи немає США. Сполучені Штати хай непрямо, але беруть участь у переговорному процесі щодо Донбасу. І в принципі, через Німеччину і Францію Євросоюз впливає. Тобто справа не у форматі, а саме у позиції Москви. Це головна проблема", – сказав Фесенко.

Нагадаємо, у 2014 році РФ захопила Крим і вдерлась на частину Донбасу. Влада Росії також підтримала бойовиків, які створили самопроголошені "ДНР" та "ЛНР".

Для розв'язання конфлікту була у Мінську почали проводити переговори. Було підписано Мінські угоди.

У зв'язку зі спалахом пандемії COVID-19 переговори в ТКГ з 2020 року відбуваються за допомогою відеозв'язку, а не в Мінську.

Спеціальний представник чинного голови ОБСЄ в Україні та в ТКГ посол Мікко Кіннунен на засіданні, яке відбулося 26 січня у режимі відеоконференції, повідомив про пропозицію Туреччини проводити переговори щодо врегулювання ситуації на Донбасі в Стамбулі.

Вас також можуть зацікавити новини: