В Україні хочуть запровадити "ковідну амністію" для власників підроблених сертифікатів / УНІАН

Запровадження в Україні "ковідної амністії", яке вже розглядає МОЗ, не спрацює, стверджує завідувач кафедри епідеміології Харківського національного медичного університету Тетяна Чумаченко.

Про це вона заявила в ефірі каналу "Україна 24".

За її словами, люди, які мають підроблені документи про вакцинацію, мають право зробити щеплення, однак запропонований механізм буде перешкодою для цього.

Відео дня

"Тому що зізнатися, що у тебе підроблений сертифікат - це одне, а сказати, де ти його придбав, у кого - це трохи інше. Тому, думаю, це буде бар'єром, який багатьох людей буде зупиняти. Люди не підуть масово вакцинуватися з фальшивими паспортами, здаючи своїх співучасників. Було скоєно злочин - підробка", - каже вона.

Читайте такожПоліція не перевіряє COVID-сертифікати на вулиці - Клименко

За словами Чумаченко, українці не повірять, що проти них не будуть застосовувати санкції за підробку або покупку "документа".

"Тут треба шукати додаткові механізми, щоб ці люди все-таки могли зробити щеплення. Потрібно придумати пом'якшувальні обставини, якщо людина нерозумно вчинила. Якщо говорити про амністію, то, можливо, її потрібно амністувати від відповідальності за те, що вона скоїла такий злочин", - вважає експерт.

"Ковідна амністія" в Україні - що відомо

Як раніше повідомив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко, його відомство опрацьовує можливість введення так званої "ковідної амністії". Вона дозволить зробити щеплення від коронавірусу тим, хто раніше придбав підроблений сертифікат про вакцинацію.

За його словами, передбачається, щоб "вони прийшли до свого сімейного лікаря і повідомили, що у них підроблений сертифікат, повідомили, де вони його взяли". Ляшко каже, що таким людям зроблять щеплення, а сімейний лікар повинен повідомити про контакти того, хто підробив документ, щоб далі ця справа розглядалася в суді.

Записатися на вакцинацію вже сьогодні ви можете у свого сімейного лікаря або за телефоном контакт-центру МОЗ 0 800 60 2019. Більше про вакцинацію ви можете дізнатися на сайті www.vaccination.covid19.gov.ua.