Адвокат Олег Леонтьєв вважає, що МЗС діє протизаконно / фото УНІАН

За словами юриста Євгена Зурнаджі, доручення МЗС України щодо припинення надання консульствами послуг чоловікам не має законних підстав, тому що документ про мобілізацію наразі не набув чинності.

"Закон про мобілізацію спочатку має набути чинності і тільки потім МЗС може видавати розпорядження щодо положень закону. Поки цього не сталося, обмеження в наданні консульських послуг - це порушення прав людини. Тим паче "тимчасове обмеження" без зазначення конкретних термінів із позначкою "до надання роз'яснень" це означає, що можуть і рік, і два не видавати документи. Можна теоретично оскаржити це рішення, але все закінчиться роками в судах. А потім, звісно, скажуть, що людина молодець, і мала рацію", - сказав він Фокусу.

Адвокат Олег Леонтьєв погоджується, що МЗС діє протизаконно. За словами експерта, ініціатива обмежити права військовозобов'язаних до набрання чинності законом призведе до того, що чоловіки припинять звертатися до консульств і відмовляться від громадянства.

Відео дня

"Виходить, опосередковано вони порушують міжнародну конвенцію щодо запобігання виникненню людей без громадянства. Треба дивитися, до чого призведе ця ініціатива. Ті, хто розумніші, ще місяць тому звернулися за новими документами. У результаті чоловіки припинять звертатися до консульств, стануть апатридами, втратять українське громадянство і приймуть інше. Україна просто втратить своїх громадян", - сказав експерт.

Припинення надання послуг чоловікам у консульствах - деталі

Припинення консульських послуг для українців набуло чинності 23 квітня і триватиме доти, доки не буде надано офіційних роз'яснень закону про мобілізацію.

У мережі Х глава МЗС Дмитро Кулеба поінформував, що вчора він доручив вжити заходів щодо відновлення справедливого ставлення до чоловіків мобілізаційного віку в Україні та за кордоном.

Закордонні підрозділи ДП "Документ" призупинили видачу готових документів. Державне підприємство пояснює це технічними причинами.

Вас також можуть зацікавити новини: