З Єрмаком Фокіна познайомила його внучка-співачка Маша Фокіна / фото Вікіпедія

Екс-прем'єр-міністр України, заступник глави української делегації в Тристоронній контактній групі з врегулювання конфлікту на Донбасі Вітольд Фокін розповів про своє знайомство з Андрієм Єрмаком.

Про це повідомляє видання "Гордон".

"Це було настільки давно, що я не пам'ятаю цього знайомства. Це було кілька років тому. Вона (онука Маша Фокіна - УНІАН) досить часто приїжджає до мене з друзями своїми. Як правило, це симпатичні цікаві люди. Не можу пригадати, коли саме вона приїжджала з цим паном. Може, це було рік тому, може, більше. У мене не відклалося це в пам'яті. Це було задовго до (запрошення в ТКГ - УНІАН). Один раз з ним перетнувся і більше не зустрічався, не говорив по телефону до того часу, поки він не запросив мене для розмови в офіс президента", – розповів Фокін.

При цьому він зазначив, що не має бажання говорити про свою онуку:

"Я ні з ким про свою онуку бажання говорити не маю. Вона повнолітня людина. Абсолютно самостійний. У неї своя думка, вона має право її висловлювати, коли завгодно і де завгодно", - сказав Фокін.

Читайте такожОнука Фокіна розповіла, як її дід став перемовником по Донбасу

Призначення Фокіна в ТКГ: що відомо

  • 28 липня стало відомо, що екс-президент Кучма вирішив припинити участь у роботі ТКГ з мирного врегулювання ситуації на Донбасі. Президент Зеленський зазначив, що він з повагою ставиться до рішення Кучми і подякував йому за роботу на чолі української делегації в ТКГ.
  • 29 липня Зеленський повідомив, що на посаду нового глави делегації України в ТКГ розглядаються кандидатури чинного першого заступника голови української делегації, віце-прем'єр-міністра України Олексія Рєзнікова, першого президента України Кравчука і ще кількох осіб.
  • 30 Липня Зеленський призначив Кравчука головою української делегації в Тристоронній контактній групі в Мінську.
  • 4 серпня перший президент України, голова української делегації в ТКГ Леонід Кравчук заявив, що Вітольду Фокіну запропонована посада "координатора комунікацій всіх сторін" у складі ТКГ.
  • 5 серпня в офісі президента повідомили, що Фокін планує визначитися зі своєю можливою участю в роботі української делегації в ТКГ до кінця поточного тижня.
  • 18 серпня 2020 року президент України Володимир Зеленський ввів до складу делегації України для участі в Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання ситуації по Донбасу (ТКГ) прем'єр-міністра України в 1990-1992 роках Вітольда Фокіна.
  • В одному зі своїх недавніх інтерв'ю Вітольд Фокін заявив, що виступає за надання особливого статусу всій території Донецької та Луганської областей, а не тільки їх окупованій частині.
  • Керівник офісу президента Андрій Єрмак зазначив, що висловлювання Фокіна щодо "особливого статусу" для всього Донбасу та амністії бойовиків не відображають офіційної позиції делегації України. За словами Єрмака, більшість позицій, які висловив Фокін, по суті, відображають положення перших і других Мінських домовленостей.
  • Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков зазначив, що заяви Фокіна щодо "особливого статусу" для всього Донбасу і загальної амністії бойовиків не відповідають національним інтересам України і є провокаційними.
  • У програмі Світське життя на каналі 1+, онука Фокіна розповіла, що особисто познайомила свого дідуся з другом дитинства - Андрієм Єрмаком.