Мер Умані Олександр Цебрій / Фото vch-uman.in.ua

Міський голова Умані Олександр Цебрій просить владу України дозволити встановити контрольні пункти для пропуску в місто, а також проведення тестування вже прибулих на COVID-19.

Крім того, він засудив події, що сталися ввечері напередодні за участі місцевих мешканців, як намагалися не пропустити прибулих хасидів, йдеться в інтерв’ю Радіо Свобода.

За словами мера, КПП вже діяли на початку спалаху COVID-19, та зараз Черкащина знаходиться у «зеленій» зоні, а місцева влада не має повноважень створити їх знову.

Відео дня

Читайте такожВ Умані стався конфлікт між хасидами та місцевими жителями: в ОЄОУ заявили про його майновий характер (відео)

Але ми звернулися до центральної влади, депутати підписали відповідне звернення, з тим, щоб нам повернули таку можливість. Я взагалі виступав за те, щоб органам місцевого самоврядування було надано таку можливість – посилювати або послаблювати карантинні заходи, бо ніхто, крім влади на місцях, не може швидко орієнтуватися, що потрібно тому чи іншому місту, – додав Цебрій.

Щодо тих паломників-хасидів, які вже прибули до Умані, він вважає необхідним, «правильним і логічним» провести тестування цих людей на наявність чи відсутність захворювання COVID-19.

Але це повинна робити відповідна комісія: там повинні бути представники поліції, лікарі, працівники муніципалітету. Тільки вони мають право проводити відповідні перевірки. Я б не хотів би, щоб люди, можливо, провокатори, брали це питання під власний контроль. Аби цього не було, я порушував це питання ще за три місяці, бо це питання не лише органів місцевого самоврядування, це питання держави перш за все, – заявив Цебрій.

Чому хасиди їдуть до Умані:

  • У місті знаходиться могила цадика (праведника) Нахмана, засновника так званої брацлавської течії хасидизму, – одна з найшанованіших святинь і місце паломництва для представників цієї течії. Паломники вірять, що той, хто зустріне новий рік на могилі в Умані, весь рік буде щасливим.

Заборона на в'їзд іноземця:

  • Кабмін вирішив закрити кордони для іноземців о 00:00 28 серпня, щоб обмежити поширення коронавірусу. Є перелік винятків, однак, паломників у ньому немає.
  • Перед тим, 25 серпня, в Офісі президента України повідомляли, що на прохання прем’єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньягу вирішено суттєво обмежити цьогорічне паломництво хасидів до Умані для святкування Рош га-Шана – юдейського Нового року.
  • Паломників закликали цьогоріч обмежити відвідування Умані без ніяких згадок про обмеження чи заборони.
  • Цьогорічного святкування юдейського Нового року Рош га-Шана, вже 5781-го, триватиме цього року з 18 по 20 вересня. Минулого року на свято приїхали близько 30 тис. хасидів.