Керівник ТЦК розповів, як перевіряють підприємства / фото Генштаб ЗСУ

Станом на початок лютого громадяни можуть звільнятись від мобілізації у разі бронювання, порядок якого визначений відповідною постановою Кабміну. Існує певний алгоритм бронювання. Про це розповів начальник мобілізаційного відділення Дарницького районного у м. Києві територіального центру комплектування та соціальної підтримки Володимир Новосядлий в інтерв’ю "Вечірньому Києву".

"На мою думку, трохи занадто багато бронювання зараз... Це все перевірять. Підприємство має не менше одного разу на рік звіряти облікові дані своїх працівників з обліковими даними в ТЦК", – заявив керівник ТЦК.

Однак від додав, що ТЦК не мають повноважень перевіряти, чи фізично працює заброньований працівник на підприємстві. Задача територіальних центрів комплектування – перевірити відповідність військово-облікових документів, військово-облікової спеціальності, своєчасність поновлення облікових даних та інші дані.

Відео дня

Також Новосядлий підкреслив, якщо підприємство визначено критично важливим або має мобілізаційне завдання, виготовляє товари військового призначення та інше, то йому необхідно мати кваліфікованих працівників, які виконуватимуть ці завдання. Тому, призвавши таких робітників, можна наробити більше шкоди державі з точки зору оборони.

Щодо уникнення мобілізації за допомогою довідки про непридатність за станом здоров’я, то для перевірки створені військово-лікарські комісії, які комісійно оглядають кожного військового зобов’язаного і виносять рішення.

"Якщо висновок "придатний" або "обмежено придатний", то таку особу ми розглядаємо як кандидата на призов. Якщо ж рішення "тимчасово непридатний" або "непридатний", то ці дані перенаправляють на Київську міську комісію і Центральну військово-лікарську комісію", – зазначив військовий.

Він пояснив, що у разі, якщо доказів недостатньо або є якісь питання до самого військовозобов’язаного, його викликають на вищі комісії. Якщо військовозобов’язаний не згоден з рішенням районної ВЛК, він може оскаржити його на вищих комісіях.

Така ж ситуація з перевіркою шлюбів з людьми з інвалідністю або опікунства над ними на предмет фіктивності. ТЦК не мають повноважень здійснювати такі перевірки, але можуть перевіряти документи стосовно наявності інших осіб, які мають здійснювати догляд за такою особою.

Мобілізація в Україні

Раніше УНІАН писав, що у Верховній Раді готують нові правила бронювання співробітників. Депутати пропонують ввести додаткову сплату до військового збору за кожного заброньованого працівника.

В кінці січня Кабмін подав до Верховної Ради оновлений законопроект про посилення мобілізації. Якщо депутати проголосують "за", а президент підпише документ, нові правила набудуть чинності.

Вас також можуть зацікавити новини: