Військовий вказав на небезпеку загальної демобілізації / колаж УНІАН, фото УНІАН

Демобілізація військових через три роки - погана ідея, адже тоді Україна може понести як втрати в особовому складі, так і територіальні. У країні треба створити військовий резерв.

Командир батальйону безпілотних авіаційних комплексів "Ахіллес" Юрій Федоренко зазначив, що зараз військовий викликає в суспільстві страх.

"Якщо у 2022 році на військового дивилися, як на "острівець безпеки", то зараз ставлення - як до небезпеки. Було кілька "прикольних" випадків. Наприклад, три місяці тому я приїжджав у короткострокове відрядження. Зустрічався в ресторані з рядом офіцерів. Хотіли повечеряти і обговорити поточні справи. Підходимо, а хлопці, які стояли на перекурі, побачили нас - чотирьох військових у формі - і "розсипалися" в різні місця. Заходимо в ресторан - люди починають свій погляд опускати вниз, дивитися в Телефони, займатися чимось. Відчувають небезпеку, тому що можуть дати повістку, і наступна черга проходити службу і захищати Батьківщину буде саме їх", - розповів військовий в інтерв'ю виданню "Українська правда".

Відео дня

Він зазначив, що кожен українець повинен бути військовозобов'язаним по досягненню 18 років.

"Коли почалася повномасштабна війна, вся країна стала до оборони, але ми зазнали втрат, тому що люди, маючи зброю в руках, не знали, як її ефективно використовувати і як взаємодіяти між собою. Були випадки, коли люди просто не знали, як споряджається магазин, як він приєднується до автомата, як працює приціл, як взагалі вести вогонь. Що потрібно було зробити після цього? Передбачити в держбюджеті значне фінансування, оцінити можливості навчальних центрів, вийти і оголосити вольове рішення: "Друзі, з сьогоднішнього дня всі, хто повнолітній, автоматично стають військовозобов'язаними, незважаючи на стать". Це треба робити вже сьогодні. Але це непопулярні рішення", - пояснив Федоренко.

При цьому він виступив проти демобілізації військових через три роки, тому що це буде фатальна помилка, яка призведе до втрат серед військових і до потенційної втрати територій.

"Більшість передових армій світу завжди заводять свій особовий склад після навчання і злагодження в другу лінію оборони, щоб люди звикли до пострілів, до небезпеки і до відчуття страху. І тільки після цього їх задіють в бойових умовах. Це сприяє кращому виконанню ними бойових завдань і меншим втратам.  Що у нас відбувається? У нас є досвідчені офіцери, які мають безцінне - те, чого не можна навчити ні в одному навчальному центрі, ні в одному інституті - досвід бойових дій і знання, як правильно командувати особовим складом", - вказав захисник.

Він вказав, що якщо прибрати з поля бою підготовлений особовий склад і завести мобілізованих і тих, які зараз закінчують військові кафедри, то отримаємо людей, які будуть отримувати бойовий досвід, помножений на людські життя.

Для вирішення проблеми, на його думку, необхідно розібратися з військово-лікарськими комісіями і тим, які категорії військовослужбовців можуть бути демобілізовані, а також сформувати військовий резерв, щоб проводити ротації.

Новий законопроект про мобілізацію - головні новини

30 січня Кабмін передав у Раду оновлену версію законопроекту про мобілізацію. Документом, зокрема, передбачається, що люди з інвалідністю всіх груп будуть звільнені від військової служби. Після мобілізації всі громадяни проходять обов'язкову військову підготовку терміном в 2-3 місяці. Також людина не може бути відправлена відразу на фронт після мобілізації.

У Міноборони пояснили, як визначатимуть кількість призовників. Там зазначили, що законопроектом передбачено створення такого механізму, який дозволить пірзвати в армію стільки людей, скільки потрібно.

Вас також можуть зацікавити новини: