Думки людей щодо нововведень стосовно ухилянтів від мобілізації розділилися / колаж УНІАН, фото УНІАН

Рішення про блокування банківських рахунків ухилянтів, яке може бути ухвалене Верховною Радою у новому законі про мобілізацію, є занадто жорстким та таким, що порушує права людини. 

Такі думки висловлюють українці стосовно нововведень для ухилянтів, які обговорюються у парламенті. Крім блокування банківських карток, також пропонується тимчасово заборонити їм виїзд за кордон та обмежити в праві керування автівкою.

Зокрема, житель Дніпра Даниїл вважає, що з ухилянтами потрібно щось робити, але нововведення, які пропонують, занадто жорсткі.

Відео дня

Місцевий житель Валерій не підтримує ідею про блокування банківських рахунків.

"Людина заробила ці гроші, вона може ними користуватися. Потрібно ж якось оплачувати комунальні послуги, хліб купити, ще щось", — каже чоловік, передає Суспільне

На думку дніпрянки Марини, даний законопроект порушує права людини та йде в розріз з Конституцією України.

Однак місцевий житель Артем нововведення підтримує.

"Це нормально. Будь-які обмеження для людей, які ухиляються від виконання свого обов’язку перед державою, потрібно застосовувати. Це потрібно чітко диференціювати, якщо людина не може захищати Батьківщину, наприклад, через сімейні обставини, стан здоров’я", — зазначив він.

За словами жінки на ім’я Лєона, чоловіків треба заохочувати захищати свою країну.

"Це не може бути аж занадто примусово. У влади повинні бути інші важелі для цього", — додає вона.

Адвокат Роман Ухов зазначив, що будь-які обмеження можуть встановлюватися лише Конституцією України та судовими рішеннями.

"На теперішній час в першій редакції цього законопроекту передбачено таке обмеження саме судовими органами. І навіть якщо таке обмеження передбачатимуть судові органи, я не впевнений, що це буде відповідати Конституції України. Вважаю, що хтось все ж таки подасть заяву до Конституційного суду щодо перевірки", — підкреслив він.

Законопроект про мобілізацію – деталі

7 лютого Верховна Рада ухвалила законопроект про мобілізацію у першому читанні. Його подальший розгляд планується у другій половині березня. Наразі депутати працюють над правками, яких близько 4 тисяч. 

У законопроекті пропонується запровадити ряд обмежень для тих, хто ухиляється від мобілізації. Зокрема, йдеться про тимчасову заборону виїзду за кордон, обмеження в праві керування автівкою та блокування банківських рахунків.

Також розглядаються три варіанти подачі документів до ТЦК для оновлення військово-облікових даних – особисто прийти до центру, зробити це у ЦНАП або онлайн. Це потрібно буде зробити впродовж 60 днів.

Вас також можуть зацікавити новини: