Адвокат радить не боятися ТЦК / фото mil.in.ua

Адвокат Євгенія Рябека вважає "захистом" від масової роздачі повісток постановку на військовий облік там, де ви проживаєте або перебуваєте. Про це вона заявила у коментарі "УП. Життя".

"Найкращий захист – зробити так, щоб за вами не бігали, мати всі документи. Так само, якщо ви йдете на ВЛК", - каже адвокат. 

За її словами, військовозобов'язані мають надавати ТЦК й представникам ВЛК усі необхідні документи, адже там не можуть здогадатися, що у військовозобов’язаного є відстрочка від мобілізації або "білий квиток". 

Відео дня

Рябека радить брати із собою у поїздки відповідні документи, засвідчити копії. А загалом найкращий вихід, за її словами, - стати на облік: "ніяких запитань не буде".

Вона наголосила, що після постановки на облік вас не відправлять одразу на передову. Все це робиться для того, щоб розуміти, скільки бійців є, які з них обмежено або взагалі непридатні до служби.

"Впорядкування, облік осіб, навіть видача всім повісток – це абсолютно логічно, особливо під час воєнного стану", – підсумувала адвокат.

Мобілізація в Україні 2023

7 лютого 2023 року Верховна Рада подовжила на 90 днів дію воєнного стану та мобілізації. Тож масова роздача повісток в Україні триватиме мінімум до 20 травня. Та, цілком очікувано, що воєнний стан укотре подовжать.

Також Кабмін затвердив новий порядок бронювання військовозобов'язаних працівників від мобілізації. Підприємство може забронювати до 50% працівників. 

Повістки в Україні - хто та де має право вручати

Зупинити військовозобов'язаного громадянина можуть будь-де та вручити йому повістку. Цей документ можуть видати в будь-якому місці, яке не заборонене законодавством України. 

А із 7 квітня 2023 року представникам ТЦК дозволено вручати повістки військовозобов'язаним незалежно від місця їхнього перебування на військовому обліку.

Вас також можуть зацікавити новини: