Жорін пояснив, чому держава змушена полювати на рекрутів в містах / колаж УНІАН, фото t.me/V_Zelenskiy_official, кадр з відео

Якщо усі українські чоловіки стануть на військовий облік, тоді "відлов" військовозобов'язаних на вулицях зникне як явище, адже армії буде з кого вибирати бійців. Таку думку висловив заступник командира 3-ї окремої штурмової бригади Максим Жорін в інтерв’ю LIGA.net.

"Справа в тому, що якби ми мали на сьогоднішній день нормальний військовий облік військовозобов’язаних чоловічого населення, то ми б взагалі були позбавлені ось цього процесу відловлювання, пошуку, ще чогось. Тому що в нас була б повноцінна база всіх чоловіків, які можуть і мають проходити військову службу. Ми знаємо в кого який фах, в кого яка професія, в кого який стан здоров’я, вік і все інше. Виходячи з цього ми могли б формувати запит від армії скільки кого нам потрібно. І брати лише тих, хто потрібен, а не всіх підряд, хтоб це не був, в якому б стані він не був. Тому ми самі винні в тій ситуації, яка зараз склалася", - зазначив Жорін.

За його словами, як тільки всі чоловіки стануть на військовий облік, зникнуть процеси "коли когось бігають, шукають і ловлять". 

Відео дня

"Тому що ми зможемо просто в армію набирати безпосередньо тих і стільки, скільки потрібно на даний момент", - підкреслив військовий. 

Жорін зазначив, що зовсім не розуміє чоловіків, які досі не стали на військовий облік. 

"Це, м’яко кажучи, тупо. Я вже не кажу про якусь там власну гідність і як з цим жити. Але сам факт… Це деформована така уява, що можна буде втекти, десь перечекати. Та не можна буде. Мені дуже шкода людей, що вони вважають, що зможуть втікти від війни. Не зможуть. Такого не вийде, наші реалії сьогодні інші. Наші реалії сьогодні – війна", - зауважив він.

Військовий також прокоменутвав, що робити з тими чоловіками, кого мобілізували, але які не налаштовані воювати. За словами Жоріна, з мотивацією людей "безумовно треба і можна працювати".

"В нас українці швидко мотивуються, і дуже швидко демотивуються. З будь-яких причин… Якщо людина невмотивована потрапляє до війська, то можу сказати з абсолютною впевненістю на прикладі 3-ї штурмової, що при правильній роботі сержантського складу з особовим складом, вони отримують цю мотивацію. Людина побачить правильний приклад, побачить правильний колектив, правильні авторитети, ті приклади, які їй будуть необхідні. В 3-й штурмовій дуже багато мобілізованих людей і насправді після проходження навчання ви наврядчи одразу взагалі зможете відрізнити хто з них по контракту, а хто – мобілізований. Тому що вони  вже приблизно на одному морально-психологічному рівні і мотиваційному", - сказав Жорін.

Мобілізація в Україні

Як повідомляв УНІАН, 18 травня в Україні набрав чинності Закон про мобілізацію. 

Згідно з документом, військовозобов'язані чоловіки від 18 до 60 років мають 60 днів, щоб оновити свої облікові дані. Зробити це можна у Територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП), Центрі надання адміністративних послуг (ЦНАП) або в електронному кабінеті за допомогою програми "Резерв+", яку також запустили 18 травня.

Заступник начальника мобілізаційного відділу ТЦК Солом’янського району Києва Павло Литвин розповів, що сервіс "Оберіг" допоможе шукати ухилянтів. За його словами, тепер "Оберіг" збирає інформацію з різних реєстрів. До прикладу, платників податків. Тому за цими даними ТЦК може знайти роботодавця розшукуваного військовозобов'язаного та через нього організувати прибуття цієї людини до військкомату.

Вас також можуть зацікавити новини: