Нардепи звернулися до Міноборони щодо захисту виробників тактмеду / фото УНІАН

Серед пропозицій нардепи просять враховувати при розробці нормативної бази інтереси українських виробників тактичної медицини. Про це повідомляє аналітик громадської організації "Рух територіальних громад" Андрій Дорошенко.

За словами Дорошенка, серед ініціаторів законопроекту Іванна Климпуш-Цинцадзе, яка звернулася до Міністерства оборони з приводу занепокоєння щодо можливого неправильного виконання Закону, що може призвести до можливого негативного впливу на вітчизняних виробників тактичної медицини, а також корупційних ризиків, які можуть мати місце. Відповідно, з метою подальшого опрацювання та вирішення цих  питань, звернулася із депутатським зверненням до Прем’єр-міністра України та Міністра оборони України.

"В свою чергу Комітет Верховної Ради з питань антикорупційної політики звернувся також до Міністерства оборони України, з приводу порушених питань, що стосуються Закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо впровадження стандартів Організації Північноатлантичного договору у сфері медичного забезпечення сил безпеки і сил оборони" (№ 3576-IX від 07 лютого 2024 року), зокрема, щодо необхідності врахування інтересів українських виробників тактичної медицини під час приведення Міністерством оборони України своїх нормативно-правових актів у відповідність із вказаним Законом, а також з інших питань", – пише аналітик.

Відео дня

"7 лютого 2024 року Верховна Рада України ухвалила Закон "Про організацію належного рівня медичного забезпечення Збройних Сил України" (№10343). В даному законопроекті чітко не прописані які саме стандарти НАТО повинні бути впровадженні. Це в свою чергу дає можливість корупційних дій для чиновників Міністерства оборони", – зазначає Дорошенко. 

"В приватних розмовах в Міноборони українським виробникам натякають на американський сертифікат ТССС. Наявність такого сертифікату можлива тільки для американських фірм. Відповідно цим законом ставиться під загрозу функціонування вітчизняних виробників тактичної медичної продукції. Такі дії чиновників в Міноборони можуть призвести до закриття виробництв такмеду в Україні. Це дуже не далекоглядно з огляду на те, що наш Президент публічно закликає підтримувати наших виробників, але чиновники Міністерства оборони повністю ігнорують даний момент", – говорить Андрій Дорошенко.