Гроші можна знайти, викинувши з переліку тих, хто має право на ветеранські пільги, багато категорій, каже депутат / фото ua.depositphotos.com

Треба кардинально переглянути ветеранські пільги, збільшивши фінансування на санаторно-курортну та психологічну реабілітацію військових. Про це заявив в ефірі Єдиного національного телемарафону підполковник Збройних Сил України, народний депутат з групи "Партія "За майбутнє" Сергій Рудик.

"Якщо порахувати кошти, які держава закладала в 2021 році на санаторно-курортну та психологічну реабілітацію військових, а це, на мою думку, основне, що потребують на сьогоднішній день люди, які будуть повертатися з війни, - було виділено на кожну людину по 400 гривень. Зрозуміло, що це неадекватна цифра, яка має бути переглянута в бік суттєвого збільшення. І це не критичні гроші. Тому що рекордна сума, яка була виділена в 2022 році МінТОТ і Мінсоцполітики на ветеранів, складала 6 мільярдів гривень. Я розумію, що в держави бракує коштів, але це не є критична сума", - зазначив Сергій Рудик.

За його словами, гроші можна знайти, викинувши з переліку тих, хто має право на ветеранські пільги, багато категорій. Зокрема, колишніх співробітників КДБ та військових, які придушували антирадянські повстання в Україні, Угорщині та Чехії.

Відео дня

"Напередодні широкомасштабного вторгнення, за даними МінТОТу та Мінсоцполітики, в Україні було зареєстровано 1 млн 200 ветеранів. Але з них ветеранів українсько-російської війни лише 500 тисяч. Ще 700 тисяч – це ветерани Другої світової війни та прирівняні до них категорії. Ця війна закінчилася понад 80 років тому, але ми маємо 700 тисяч її учасників, яким сьогодні має бути не менше 90 років. І тут ми стикаємося з проблемою, яка досі не вирішена. Ключовий закон про статус ветеранів війни і гарантії їхнього соціального захисту був прийнятий ще в 1993 році. З того часу він звичайно мінявся не один раз, зокрема, двічі лише в цьому році, в минулому -  шість разів, всього з 2014 року було 47 змін. Але там досі є такі категорії людей, які просто ні в які рамки не влазять. Наприклад, там є учасники зовнішніх інтервенції, які проводив Радянський союз – в Анголі, В’єтнамі, Афганістані і в багатьох інших країнах. Там є ті, хто в’їжджали на радянських танках та душили повстання в Будапешті в 1956 році, в Празі в 1968 році. Там є "кегебісти" і люди, які воювали з українським підпіллям, яке наближало нашу Незалежність. І досить ці люди користуються всіма пільгами в Україні. Я вважаю більш коректною цифру, яку називав МінТОТ наприкінці минулого року, - після війни у нас може бути 3 мільйони ветеранів, але разом з членами їх родин, бо вони також підпадають під цей статус. Наголошую, зараз треба кардинально передивитись закон, переглянути категорії ветеранів Не можуть ті, хто гнобили українське підпілля, користуватися рівними правами з тими, хто сьогодні захищає Україну", - наголосив Сергій Рудик.  

Вас також можуть зацікавити новини: