Бунт у Нових Санжарах стався 20 лютого цього року / фото: Радіо Свобода

Двоє жителів смт. Нові Санжари, причетні до масових заворушень під час перевезення в санаторій евакуйованих з Китаю громадян, отримали умовні покарання.

Читайте такожНові Санжари 2: у Харкові в сутичках біля медзакладу травмовано двох поліцейськихЯк повідомляється на сайті Судова влада України, 3 вересня Новосанжарським райсудом Полтавської області були ухвалені вироки громадянам К. та П., які обвинувачувались в участі у масових заворушеннях (за ч. 1 ст. 294 Кримінального кодексу).

Згідно з угодами про визнання винуватості прокурори та підозрювані дійшли згоди щодо правової кваліфікації дій обвинувачених, міри покарання за вчиненні кримінальні правопорушення.

Відео дня

Вироками суду на підставі затверджених угод про визнання винуватості обвинуваченим призначено покарання у вигляді 5 років позбавлення волі. На підставі ст. 75 ККУ громадян К. та П. звільнено від відбування покарання з іспитовим строком на один рік.

Також у повідомленні сказано, що судові рішення не набрали законної сили, оскільки обвинувачувані мають право на оскарження вироків у апеляційному суді.

Бунт у Нових Санжарах: як це було

20 лютого цього року невстановленою слідством особою за допомогою інтернету в смт Нові Санжари Полтавської області були організовані масові мітинги та протистояння законним вимогам влади у зв’язку із тим, що у цей день до медичного центру Національної гвардії України «Нові Санжари» із міста Ухань КНР був організований приїзд громадян України та іноземних громадян для проходження карантину через можливу підозру інфікування коронавірусом.

Того ж дня близько 19:00 мітинги переросли у масові заворушення, де зібралося близько тисячі учасників. Зокрема, учасники масових заворушень прибули на вулицю Центральну Нових Санжарах, перекрили проїжджу частину вулиці в районі мосту через річку Ворскла, а пізніше - провулок Курортний неподалік медичного центру.

Близько 19:40, коли до санаторію наблизились автобуси із евакуйованими із міста Ухань громадянами, люди почали кидати каміння та цегли у працівників правоохоронних органів, тим самим перешкоджали руху організованій колоні автобусів.

У результаті злочинних дій П., К., а також осіб, кримінальні провадження щодо яких виділені в окремі провадження, та інших невстановлених на даний час досудовим розслідуванням осіб, п'ятеро працівників правоохоронних органів отримали травми.