У Києві записатися на щеплення від COVID виявилося непросто / фото mil.gov.ua

У Києві, попри оголошення влади деяких столичних районів про доступність запису в чергу на вакцинацію від COVID-19 для всіх охочих, громадянам відмовляють у шансі на отримання щеплення за відсутності підписаної декларації з лікарем (хоча українські чиновники різних рангів постійно запевняють, що наявність такої декларації необов'язкова).

Читайте такожКиїв отримав понад 35 тисяч доз вакцини AstraZeneca, призначених для осіб 65+

Так, кореспондент УНІАН подзвонив по одному з телефонів, зазначених в оголошенні про запис всіх бажаючих на вакцинування, розміщеному на офіційному сайті Оболонської районної державної адміністрації.

Відео дня

У цьому оголошенні, зокрема, однозначно сказано: як громадяни, які уклали декларації на медичне обслуговування з сімейними лікарями, так і громадяни, які не мають таких декларацій, можуть, для запису на щеплення, звернутися до Комунального некомерційного підприємства "Центр первинної медико-санатарної допомоги №1 «Оболонського району міста Києва" та комунального некомерційного підприємства"Центр первинної медико-санатарної допомоги №2" Оболонського району, а також надано перелік контактних телефонів цих установ для "запису".

Скріншот

Тим часом, як з'ясував кореспондент УНІАН, за вказаними на сайті Оболонської РДА телефонними номерами нікого на вакцинацію не записують - а дають інший контактний номер для зв'язку: +38 050 150 66 30

Першим же питанням, яке отримав кореспондент УНІАН у відповідь на прохання записати його в чергу на вакцинацію, було: «з ким у вас підписана декларація?».

Почувши у відповідь, що підписаної декларації у кореспондента немає, жінка, яка не побажала представитися, заявила: "на жаль, ми зараз не можемо вас записати на вакцинацію. Підіть спочатку і виберіть собі лікаря, укладіть декларацію".

Крім цього, жінка також додала: "вам же потрібна буде довідка про проведену вакцинацію, а її виписує тільки сімейний лікар" - і на цьому поклала трубку.

Нагадаємо, головний санітарний лікар України Віктор Ляшко раніше заявляв, що записатися на отримання вакцини можна і громадянам, які не мають підписаної декларації з сімейним лікарем. Фахівці мають координувати охочих за місцем проживання в певний пункт щеплення.

На офіційному сайті МОЗ про вакцинацію також відзначають, що декларація з лікарем з надання первинної медичної допомоги не є обов'язковою для отримання безкоштовної вакцини від COVID-19. Однак пацієнту слід зареєструватися в реєстрі пацієнтів електронної системи охорони здоров'я. 

Вас також можуть зацікавити новини