Юрист оцінив заборону на консульські послуги для чоловіків призовного віку / фото УНИАН

Призупинення в українських консульствах прийому документів у чоловіків  призовного віку на отримання консульських послуг, є незаконним.

Так прокоментував ситуацію hromadske адвокат Григорій Трипульський. "Це обмеження не легітимне. Воно порушує права громадян України", - вважає юрист.

Відео дня

Фахівець зазначив, що закон про мобілізацію, підписаний президентом Володимиром Зеленським, містить норму про обмеження консульських послуг для чоловіків від 18 до 60 років без військово-облікових документів, але сам закон набути чинності 18 травня.

"Коли громадянин України виїхав легально, і, наприклад, проживає за кордоном, отримав візу, дозвіл на проживання і, наприклад, платить усі податки в Україну, він поки що нічого не порушує", - пояснив Трипульський.

Він додав, що навіть після набуття чинності закону чоловіки призовного віку за кордоном не будуть вважатися порушниками, оскільки в них буде ще 60 днів для внесення даних до е-реєстру.

Зупинка консульських послуг для українців

В українських консульствах припинили прийом документів чоловіків  призовного віку на отримання консульських послуг. Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба сказав, що це виконання закону про мобілізацію.

Він зауважив, що перебування за кордоном не звільняє громадянина від "обовʼязків перед Батьківщиною".

Вас також можуть зацікавити новини: