Дії правоохоронців будуть перевіряти / фото Радіо Свобода

В Головному управлінні Національної поліції Києва призначили службове розслідування після застосування сили правоохоронцями відносно затриманих активістів під час сутички біля Шевченківського районного суду у справі Сергія Стерненка.

Про це повідомляє прес-служба Нацполіції України.

«Наголошуємо: Національна поліція засуджує і не виправдовує дії тих поліцейських, які застосували силу відносно затриманих під час сутички осіб. Керівництво столичного главку поліції невідкладно призначило службове розслідування, яке проводиться об’єктивно, а зібрані матеріали передадуть до Державного бюро розслідувань», - йдеться у повідомленні.

Відео дня

Читайте такожСутички біля суду у Києві: поліцейських звинуватили у побитті ветерана війни

Однак, як зазначили у столичній поліції, існують непоодинокі випадки, коли учасники заходів не дотримуються мирного проведення зібрань: «Так відбулося і 15 червня біля Шевченківського районного суду міста Києва».

«Нецензурна лайка у громадському місці, агресивна поведінка, в тому числі і по відношенню до правоохоронців та журналістів, шум, який протягом більш ніж 12 годин створював незручності для жителів навколишніх будинків, перекриття дорожнього руху – ці дії мітингувальників не можна трактувати як мирні. Вони носять провокативний характер і мали на меті порушувати публічний порядок та підбурити інших осіб до протиправної поведінки», - переконані в поліції.

Читайте такожСправа проти Стерненка: активісти пішли додому до Венедіктової

Також правоохоронці заявили, що будь-яка інформація, яку висвітлюють щодо тих чи інших подій, має бути достовірною, тобто об’єктивною.

«Особливо цього правила потрібно дотримуватися в провокаційних конфліктних ситуаціях, оприлюднюючи позицію обох сторін», - зауважили в поліції і опублікували відео, на якому видно моменти агресивних нападів та лайок з боку мітингувальників по відношенню до поліцейських.

«Закликаємо усіх громадян, які беруть участь у масових заходах, дотримуватися чинного законодавства України, не порушувати публічний порядок та утримуватися від провокаційних дій», - додали в поліції.

Читайте такожЗапобіжний захід Стерненку: мітингувальники перекрили дорогу біля будівлі суду (фото)

Як повідомляв УНІАН, 15 червня до районного управління поліції було доставлено п’ятьох учасників сутичок під будівлею Шевченківського райсуду, де обирали запобіжний захід громадському активісту Стерненку, пізніше їх усіх відпустили.

У 2018 році на Стерненка було скоєно три напади. Він пов'язує їх зі своєю активною громадською діяльністю, зокрема участю в акціях проти забудови Одеси.

СБУ відкрила справу за фактом смертельного поранення одного з чоловіків, які скоїли на нього напад у 2018 році, Івана Кузнєцова.

11 червня Стерненку повідомили про підозру у вчиненні злочину за ст. 115 ч. 1 (умисне протиправне заподіяння смерті іншій людині) та ст. 263 ч. 2 (носіння холодної зброї без передбаченого законом дозволу) Кримінального кодексу України. В СБУ заявили, що експертиза засвідчила версію про умисне вбивство Стерненком свого нападника Кузнєцова.