Юрист не виключає, що буде спроба порушити справу проти суддів ОАСК і втретє / фото УНІАН, Віктор Ковальчук

Вищий антикорупційний суд виніс логічне і законне рішення, відмовивши детективам НАБУ у продовженні термінів попереднього розслідування у справі «суддів ОАСК». Дана справа спочатку була суто політичною, створеною для тиску на українську судову систему.

Такої думки дотримується адвокат Ростислав Попович, пише «Капітал».

«З одного боку, термінів зробити все що завгодно, в цій справі вистачало з головою. Але з іншого, потрібно розуміти, що у "справі ОАСК" немає нічого, крім політики. Тобто немає нічого пов'язаного з юриспруденцією. Якби справа мала хоч якусь юридичну вагу або доказову базу, вона б уже в перший раз була направлена до суду, і ми б мали якесь рішення... Є тільки бажання структур Сороса через справу ОАСК показати всім, що потрібна задумана ними судова реформа, потрібно демонізувати суддів будь-якого суду. Мабуть, тому навіть у судді ВАКС заграв здоровий глузд», — вважає юрист.

Відео дня

При цьому він не виключає, що буде спроба порушити справу проти суддів ОАСК і втретє за якоюсь іншою статтею.

«Я не виключаю таких моментів, тому що ми вже бачили, як перша справа не задалася і вони просто взяли частину матеріалів і продублювали у другу справу. З фантазією НАБУ і САП цілком реально може з'явитися ще якась третя справа. Причому всі розуміють, що це мильна бульбашка. "Соросятам" і всій цій "антикорупційній" системі потрібно якось виправдовувати витрати на себе. Для цього вони будуть дублювати справи, шукати в інших справах ще якісь докази, "заганяти", щоб показати, виправдати свою ефективність. Хоча ефективності тут ніякої немає, а є тільки чиїсь бажання. Тобто, хочемо розслідуємо, хочемо не розслідуємо, хочемо будемо наздоганяти людей, хочемо не будемо наздоганяти. Це об'єктивна реальність сьогоднішньої роботи ВАКС, НАБУ і САП», — говорить Попович.

«Я і колеги стикаємося зараз у процесах з однією і тією ж проблемою — КПК у цих органів свій. Тобто якщо є Верховний суд — у нього є прописана певна практика. Апеляційні, районні суди теж бачать КПК з точки зору закону — так, як він написаний. Але НАБУ, САП і ВАКС живуть в паралельній реальності, і у них свої норми, свої процедури та свій процес», — скаржиться адвокат.

У таких умовах, на думку юриста, українським судам буде важко зберегти свою незалежність від Заходу. Чи вдастся їм це, на думку Поповича, багато в чому залежатиме від позиції українських політиків.

«Чи вдасться це нашим судам, залежатиме від позиції не стільки судів, а й від наших політиків. Однак, я вважаю, що судді повинні займати більш жорстку позицію у відстоюванні своєї незалежності, ніж вони займають сьогодні. Судді повинні за деякими категоріями справ перестати бути статистами — суддя повинен навчити будь-який орган держвлади дотримуватися закону. Коли судді будуть виносити принципові рішення, принципово вчиняти в тих чи інших справах, тоді й інші гілки влади будуть поважати суддів і не будуть намагатися тиснути та ламати судову владу через коліно, як ми бачимо це вже упродовж останніх, напевно, семи років», — вважає юрист.

Багато чого, на думку експерта, буде залежати від того, яку позицію займе президент Зеленський.

«Президенту однозначно варто було б підтримати судову систему у протистоянні із західними структурами. Але питання в тому, що Захід запропонує в обмін на судову систему — черговий транш або ще якусь подачку. І це буде вирішальне питання для глави держави. Моє глибоке переконання полягає в тому, що судовою владою і судовою реформою торгувати не можна, це наша незалежність, це питання нацбезпеки», — заявив Ростислав Попович.