В Україні триває мобілізація / фото УНІАН

Повістки, які виписують в Україні в рамках мобілізації, бувають кількох видів.

Про це інформує 24 канал із посиланням на опитаних юристів.

Виділяють такі види повісток:

Відео дня
  • Повістка - направлення на проходження медичної комісії.
  • Повістка - призов на строкову військову службу (зараз не видається).
  • Повістка мобілізаційного розпорядження, його ще називають "явкою з речами".

Юрист Катерина Аніщенко пояснює, що військовозобов'язаних без бойового досвіду на передову не відправляють, всі мобілізовані проходять навчання. У воєнний час воно триває від тижня до трьох місяців.

За її словами, за ухилення від перших видів повісток загрожує адміністративна відповідальність - штраф 3400-5100 гривень. У разі ігнорування мобілізаційного порядку відповідальність стає кримінальною - це позбавлення волі на строк від трьох до п'яти років.

За словами адвоката Лідії Карплюк, поліцейські на даний час мають право здійснювати адміністративне затримання (до трьох годин, у необхідних випадках для встановлення особи та/або з'ясування обставин правопорушення - до трьох діб) при порушенні призовниками, військовозобов'язаними, резервістами правил військового обліку, порушенні законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію.

"Тому нехтувати повістками не варто, при цьому не забуваючи, що захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України є конституційним обов'язком громадян України", - нагадала вона.

Раніше в Міноборони заявили, що мобілізація триватиме стільки, скільки необхідно, щоб доукомлектувати всі підрозділи, що ведуть оборону держави від окупантів.

Також УНІАН повідомляв, що в Сухопутних військах ЗСУ розповіли: практика вручення повісток на блокпостах або в інших людних місцях не суперечить законодавству.