Володимир Паніотто розповів про нові "касти" в українському суспільстів / колаж УНІАН, фото REUTERS, кадр з відео

Через війну в українському суспільстві з’явилися нові виміри соціальної диференціації. Зокрема, українці негативно ставляться до співвітчизників, які виїхали за кордон, особливо чоловіків. Про це розповів генеральний директор Київського міжнародного інституту соціології Володимир Паніотто в інтерв’ю "Главкому".

За його словами, в українському суспільстві закладаються підстави для нової соціальної диференціації за принципом "що ти робив" або "де ти був" під час війни. Особливо це стосується мешканців тимчасово окупованих територій, щодо яких держава досі не виробила єдиної політики.

Наприклад, за даними опитувань, чверть українців вважають за необхідне судити лікарів, які в окупації працювали на росіян. Але якщо мова про вчителів в аналогічних умовах – їх готові судити половина опитаних.

Відео дня

Показовим є те, що українці чітко розрізняють внутрішньо переміщених осіб та українських біженців за кордоном. До других ставлення помітно гірше, ніж до перших. Особливо, якщо мова про чоловіків. За словами соціолога, про біженців часто кажуть, що "вони по європах насолоджуються життям, а ми тут страждаємо". "Це може бути згодом однією з причин їх неповернення", – зауважує соціолог.

А от до внутрішньо переміщених осіб 90% опитаних ставляться цілком нормально – 72% позитивно, 18% нейтрально. Примітно, що самі внутрішньо переміщені особи відчувають до себе навіть більше позитивного ставлення з боку решти населення – 77% вважають, що решта українців до них ставляться позитивно, а 19% – що нейтрально.

"І ще цікавий момент: етнічних росіян в Україні стає все менше. Ні, це не означає, що вони масово емігрують до РФ, хоча певний відсоток тих, хто виїхав туди з окупованих територій, теж є. Просто люди перестають себе ідентифікувати росіянами, і зараз "з колишніх 17% залишилось 2-3%", – говорить Паніотто.

Настрої українців: останні соцопитування

Як писав УНІАН, за рік Україна опустилася з 92-ї на 105-ту сходинку у світовому рейтингу щастя. Найщасливішими в Україні вважають себе молоді люди віком до 30 років – 82-те місце зі 143-х країн. Тим часом серед людей, старших за 60 років, українці опинилися аж на 115-му місці – і це найнещасливіша категорія громадян у нашій країні. 

Також ми писали, що серед українських біженців за кордоном значно знизилася кількість тих, хто впевнений у поверненні в Україну. Якщо рік тому таких була половина, то тепер їх лише близько 26%.

Вас також можуть зацікавити новини: