Що "світить" українцям за незаконний перетин кордону? / фото dpsu.gov.ua

Адвокат Ростислав Кравець відповів на запитання, яка відповідальність передбачена за незаконний перетин кордону військовозобов'язаними українцями. У своєму YouTube-каналі він заявив, що на сьогодні не існує законної заборони на перетин кордону під час дії воєнного стану.

"Її не існує. У Конституції України у статті 33 прямо передбачено, що така заборона й такі обмеження можуть бути встановлені, але вони встановлюються лише законами. Не постановами Кабміну, не якимись внутрішніми актами. Тим більше, про це свідчить велика судова практика з цього приводу", - наголосив Кравець.

Він стверджує, що фактично понад 90% рішень ДПСУ, якщо ви грамотно подаєте документи до суду, скасовуються. 

Відео дня

Щодо відповідальності за незаконний перетин кордону, порушення правил перетину кордону, то вони встановлені лише в адміністративному кодексі, кримінальної відповідальності, каже Кравець, за це не передбачено. Штрафи можуть бути від 3,5 тис. грн, у разі повторного порушення - понад 13 тис. грн.

"І може бути ще арешт терміном до 15 діб. На що варто звернути тут увагу? Строк притягнення до відповідальності за КУпАП встановлений у 3 місяці. І в будь-якому разі не більше року з моменту вчинення. Тобто якщо ви виїхали понад рік тому, вас навіть до адмінвідповідальності притягнути не можуть, а справа має бути припинена", - заявив адвокат.

Заборона на виїзд за кордон під час воєнного стану

На час дії воєнного стану (наразі його подовжено до 18 серпня 2023 року) заборонено виїзд за межі країни чоловікам віком від 18 до 60 років.

Та все ж є винятки для певних категорій: йдеться про непридатних для військової служби, військовозобов'язаних з трьома неповнолітніми дітьми, та особам, які доглядають людей з інвалідністю і т.п. Але щодо останньої категорії нещодавно внесли уточнення: не служити можна буде лише у разі, якщо в родині більше немає інших людей, здатних утримувати особу з інвалідністю.

Вас також можуть зацікавити новини: