Якщо боєць зник на фронті, держава підтримає його родину, каже закон / колаж УНІАН, фото УНІАН, facebook.com/GeneralStaff.ua

У разі загибелі, полону чи зникнення безвісти бійця Сил оборони, першочергове право на матеріальну допомогу від держави має його дружина, а вже потім батьки. Але в обох випадках – якщо вони проживали разом зі зниклим і перебували на його утриманні. Про це розповіла адвокат Світлана Ярошенко в інтерв’ю "Телеграфу".

"Ймовірно, тут логіка законодавця була в тому, що зарплата чоловіка чи дружини, згідно з Сімейним кодексом, є спільним майном подружжя, тому першочергове право належить одному з них", – пояснює юрист.

Якщо у безвісти зниклого чи полоненого нема дружини, а є кілька інших осіб, що претендують на грошові виплати, то кошти ділять між ними у рівних частинах. За словами Ярошенко, орієнтовна сума грошового забезпечення становить 20 тис. грн залежно від посади зниклого і додаткова винагорода — 100 тис. грн. 

Відео дня

Загалом перелік тих, хто має право на грошову допомогу у разі зникнення бійця на фронті, виглядає так:

  • діти до 18 років (або до 23 років, якщо вони є студентами денної форми навчання, до його закінчення); 
  • діти зниклого безвісти, які є сиротами, до 23 років, незалежно від факту навчання; 
  • чоловік або дружина; 
  • батьки, якщо вони є особами з інвалідністю або досягли пенсійного віку; 
  • в разі відсутності дружини/чоловіка і живих батьків – брат чи сестра, дідусь чи бабуся годувальника, незалежно від віку і працездатності, якщо вони не працюють і доглядають за дитиною годувальника до досягнення нею 8 років.

Інші матеріали з порадами адвоката щодо захисників України

Як писав УНІАН, військовозобов'язані, які отримали повістку, спочатку повинні пройти військово-лікарську комісію. Від цієї процедури залежить, чи придатна людина для військової служби. Адвокат Роман Сімутін розповів, як правильно проходити ВЛК. 

Також ми розповідали, як правильно оформлювати документи після поранення на фронті, аби у документах права нога не стала лівою, і боєць не втратив належні йому виплати від держави.

Вас також можуть зацікавити новини: