В Україні триває мобілізація  / колаж УНІАН, фото УНІАН

В Україні військовозобов'язані, які отримали повістку, спочатку повинні пройти військово-лікарську комісію. Від цієї процедури залежить, чи придатна людина для військової служби.

Адвокат Роман Сімутін розповів на своєму каналі у YouTube як проходити ВЛК. Зокрема, він порадив, як бути, якщо лікарі просто штампують "придатний" і не проводять повноцінний огляд.

За його словами,  медичний огляд під час мобілізації регулюється главою III, Наказу МО від 14.08.2008 року №402. Першочергово перед оглядом проводиться загальний аналіз крові. Людину перевіряють на ВІЛ, гепатит, цукор, визначають групу крові, резус, проводять рентген, ЕКГ, а особам за 40 років обов’язково вимірюють тиск.

Відео дня

Перш ніж проходити ВЛК, потрібно заявити про необхідність проведення аналізів, щоб члени комісію одразу розуміли, що ви знаєте законний порядок, а тому ви не будете проходити лікарів до отримання результатів тестів, як це і повинно бути. До особистої справи мають бути долучені все без винятку лікарські виписки, висновки, а також виписку з амбулаторної карти.

При проходженні огляду у профільного лікаря щодо вашого захворювання, розкажіть про наявні проблеми, покажіть виписку та повідомте, що долучили дані документи до особової справи.

Якщо ваші проблеми зі здоров’ям тягнуть як мінімум на обмежену придатність, але вам ставлять придатний і не направляють на додаткове обстеження, одразу прямуйте до голови ВЛК, пишіть скаргу і чекайте офіційної відповіді з поясненнями. Якщо ви не отримаєте відповідь, це можна розглядати як бездіяльність голови ВЛК, з подальшим оскарженням.

Юрист радить завжди вимагати висновок ВЛК про придатність, оформлений у вигляді довідки. Якщо його немає, це ускладнить подальше оскарження.

"Щоб потім отримати довідку в ТЦК згаєте місяць часу, це у кращому випадку, у гіршому, як часто відбувається у моїх справах, оскаржувати доводиться просто наосліп", - підсумував Сімутін.

Мобілізація в Україні 

В Україні триває загальна мобілізація та воєнний стан, отже військовозобов'язані продовжують отримувати повістки.

 12 лютого президент України Володимир Зеленський підписав закон про продовження терміну дії воєнного стану і мобілізації на 90 діб – до 13 травня. 

Представник ТЦК у Києві Володимир Новосядлий розповів, чи можуть роздавати повістки чоловікам у спортзалах, кав'ярнях, громадському транспорті.

Вас також можуть зацікавити новини: