Трудова міграція – актуальна для багатьох українців тема. І, попри те, що з 2014 року трудові мігранти з України переорієнтувалися з Росії на Європу, дехто все ж обирає роботу у РФ. Днями на одному з українських телеканалів був сюжет, в якому українка з прикордонного містечка на північному сході України розповідала, що більшість її сусідів не лише віддають перевагу російським телепередачам, але й, здебільшого, працюють в Росії.

З одного боку, немає нічого поганого в тому, що українці не проти підзаробити за кордоном. З іншого, їздити заробляти кошти в Росію, яка з податків, утриманих з ваших зарплат, фінансує свою армію — не найкращий сценарій для українців. І мова не лише про деяких "зірок", які відкрито виступають у РФ, мовляв, творчість поза політикою. На жаль, такий вибір роблять доволі багато пересічних громадян.

РФ на п’ятому місці серед країн, які найчастіше відвідують українці

Зважаючи, що українські рекрутингові компанії офіційно не працевлаштовують до РФ, статистику трудової міграції на схід важко дослідити. Втім, за даними прикордонної служби України, торік кількість поїздок в Росію зменшилася на 12%. РФ на п’ятому місці серед країн, які найчастіше відвідують українці. Тож не можна виключати, що з 918 тисяч випадків перетину кордону з Росією у 2021 році, частина українців виїздили для роботи. Однак варто зазначити, що наймасовіше виїжджають в Росію жителі Криму, Луганська та Донецька. Ймовірно, зважаючи на вісім років російської окупації, вони відвідують державу-агресора, орієнтуючись на свої політичні погляди.

До речі, й до 2014 року на заробітки в Росію переважно їздили українці з півдня та сходу України. І масовий потік був у великі міста - Москва, Санкт-Петербург, Вороніж, Брянськ тощо. Тоді перевага РФ була у відкритих для українців кордонах, адже з ЄС на той час діяв візовий режим. Крім того, сприяла відсутність мовного бар’єра та вищі, у порівнянні з Україною, зарплати.

Та чи справді в Росії зараз можна заробити? Мінімальна зарплата в Росії у 2022 році - 13890 руб, це 5088 грн. В Україні – 6500 грн, у Польщі - 3010 зл – 20668 грн (без вирахування податків). Зважаючи, що трудові мігранти розраховують отримувати, мінімум, 20 тисяч гривень на місяць, то російський курс для цього вкрай невигідний. Щоб мати такий дохід, в Росії треба мати роботу з винагородою в 55 тис. рублів.

Українці можуть відчувати у РФ психологічний тиск та фізичну загрозу

Та, окрім фінансової складової, варто звертати увагу й на інші фактори. Єдиний акредитований у Москві український журналіст Роман Цимбалюк був змушений залишити роботу в Росії та повернутися до України через загрозу безпідставного кримінального переслідування. Існує велика ймовірність, що й інші українці можуть відчувати у РФ психологічний тиск та фізичну загрозу. Ба більше, зважаючи на напружені відносини Росії та України, у РФ не можна відчути захищеність трудовим правом, а послуги українського консульства, попри бажання дипломатів допомогти у разі, якщо українці потрапляють в скрутне становище, можуть бути неефективні. Тож, якщо хтось зважується їхати на заробітки в Росію, варто розуміти, що це – на свій страх та ризик.

Цікаво, що й до 2014 року на шахраїв в Росії натрапляв кожен третій трудовий мігрант з України. Також були зафіксовані непоодинокі випадки нестабільної виплати зарплати на підприємствах. Ще один момент – в Росії українців готові були брати на будівництво, на різноробочі вакансії, покоївками, нянями, доглядальницями за літніми людьми. Але, як правило, на усіх цих роботах мова не йшла про підписання робочого контракту. Тож "до побачення" можна було почути за будь-якого конфлікту.

Чекати толерантності на адресу українців від росіян не варто

Наразі ситуація навряд поліпшилася. Адже чекати толерантності на адресу українців від росіян, отруєних пропагандою, не варто. Скоріше можна зустріти вороже ставлення.

Тож Росія, як ринок праці, не найкращий варіант для українців не лише з огляду на державну агресію, а й з огляду на нетерпимість її громадян та сумнівну вигоду щодо заробітку.

Руслана Бровчук, генеральний директор рекрутингового агентства "Перша Віза", експертка з працевлаштування за кордоном