Останні кілька тижнів у ЗМІ та соцмережах ледь не головним питанням є: "чи вдарить Путін по Києву 24 серпня?".

Ажіотаж підігрівається і цілком логічним рішенням влади України перевести на цьому тижні працівників "урядового кварталу" в режим онлайн, а також скоротити час роботи метрополітену. Краще перебдіти, ніж недобдіти. Тим більше, враховуючи фанатичну любов Путіна до різних дат. Нагадаю, що в 2014-му регулярні війська РФ зайшли в Україну саме напередодні 24 серпня, щоб влаштувати "Іловайський котел".

"Ракетного Армагеддону" з ударами "по центрах прийняття рішень" не буде

Але я все-таки схиляюся до думки про те, що "ракетного Армагеддону" з ударами "по центрах прийняття рішень", до якого закликає вся пропагандистська шелупонь Кремля, зараз (особливо після вбивства доньки Дугіна), не буде.

Розглянемо основні мотиви та їхню доцільність:

1. Акт залякування

Так, за півроку в Кремлі вже мали б зрозуміти, що кожна нова ракета, яка прилетіла в Україну, кожна нова безневинна жертва, будь то жінка, пенсіонер, дитина, будь-який випадковий перехожий, має абсолютно протилежний очікуваному ефект. Тобто, українці, навпаки, стають ще згуртованішими й сильнішими, ще більше починають ненавидіти особисто Путіна і росіян в цілому.

2. Убивство Зеленського

Зрозуміло, що він не буде цього дня сидіти в своєму кабінеті й чекати "прильоту". Витратити десятки мільйонів доларів на ракетний залп, коли більшість ракет зіб'є наша ППО? А якщо навіть ті, що залишилися долетять і вразять цілі, до чого це призведе? До нових безневинних жертв серед мирного населення. І, не дай Бог, загибелі іноземних дипломатів. Адже поруч із будівлею Верховної Ради, наприклад, розташоване Посольство Китаю. Ви уявляєте рівень скандалу та наслідків для рашистів і особисто Путіна?

А, враховуючи "головотяпство" особового складу і "точність високоточної зброї", ризики дуже великі.

Я вже не кажу про те, що це буде сприйнято Заходом як черговий терористичний акт і посприяє введенню нових санкцій. Хіба для цього Ердоган приїжджав на зустріч із Зеленським з пропозиціями про переговори з Путіним?

3. Новий наступ на Київ

Потрібно бути повним ідіотом, щоб прив'язати його до такої дати.

Війна має все більше ознак переходу в затяжну стадію з перспективою продовження бойових дій наступного року.

Кремль відійшов від прив'язки до конкретного "червоного дня календаря"

Так, спроби наступу росіян на півдні та зміна балансу сил ще напевно будуть до настання холодів. Але, як мінімум, з 9 травня – сакральної для путінського режиму дати (якщо не раніше) - Кремль відійшов від прив'язки досягнення будь-яких серйозних успіхів до конкретного "червоного дня календаря".

Щось, звичайно, можуть запустити, щоб спробувати зіпсувати нам свято. Але вже навряд чи масований обстріл Києва і, тим більше, новий наступ на столицю України.

Якщо він і буде, то точно пізніше. Поки вороги до цього не готові.

Максим Ялі, кандидат політичних наук, професор Національного авіаційного університету, член-кореспондент Академії політичних наук України