Як податки допомагають подолати епідемію куріння: думки експертів

У лютому 2021 року відбулася онлайн-конференція The Society for Research on Nicotine & Tobacco (SRNT 2021), під час якої період пандемії було визначено як час для того, щоб кинути курити. За яких умов та яку роль у цьому відіграють податки, йдеться нижче.

Участь у конференції взяли експерти та вчені, які працюють у галузі досліджень нікотину й тютюну. Окрему сесію провели представники Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів (FDA). З 2016 року Управління працює над оцінкою, сертифікацією та формуванням рекомендацій для регулювання альтернативних продуктів для куріння з метою, щоб нові тютюнові вироби пройшли науково обґрунтовану перевірку й контроль. «Для альтернативної тютюнової продукції необхідні інші принципи регулювання. Тому оцінюється їхній сукупний вплив на здоров'я населення», – зазначив заступник директора, підрозділ науки про продукти, відділ з питань науки FDA Тод Сесіл.

Разом з цим, у FDA вважають пандемію COVID-19 кращим часом для відмови від куріння сигарет. «FDA рекомендує терапію, яка охоплює лікарські та нелікарські засоби, що містять у складі нікотин, а також безнікотинові лікарські препарати», – повідомив директор CTP Мітч Зеллер.

Відео дня

Існують й інші заходи, які покликані зменшити масштаби куріння. Так, у 2003 році була прийнята Рамкова конвенція Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) із боротьби проти тютюну. Вона встановлює принципи боротьби з курінням, як-от підвищення цін та податків. «Роль оподаткування у сприянні відмові від куріння є ключовим об’єктом наукових досліджень та практик по боротьбі проти тютюну. З огляду на швидкість розвитку ринку нікотиновмісних продуктів диференційовані податкові ставки можуть стимулювати курців до переходу від найбільш шкідливих до найменш шкідливих продуктів», – йдеться у повідомленні Американського онкологічного товариства.

Підвищення податків збільшує вартість тютюнових виробів, що призводить до скорочення їхнього споживання. Наслідком цього стає зменшення випадків захворювань, причиною яких є куріння сигарет. Однак, ефективність використання альтернативних продуктів повнолітніми курцями, які не планують кидати, також залежить від їхньої ціни та доступності. У випадках, якщо альтернативи коштують дорожче, зростає ймовірність повернення до звичайних сигарет. «Ми спостерігаємо, що чоловіки скорочують споживання електронних сигарет після введення відповідного податку. Проте традиційні податки на сигарети виявляються менш ефективними, після того, як разом із ними вводять податки на електронні сигарети», – повідомляють у Національному бюро економічних досліджень.

Аби забезпечити можливість курцям знизити ризики для здоров’я, оподаткування має відбуватися за принципом пропорційного регулювання. В його основу покладене розуміння, що не всі продукти, які містять тютюн, однаково шкідливі. Відповідно до цього й мають впроваджуватися регуляторні заходи. Така політика вже успішно застосовується рядом розвинених країн – Великобританією, Австралією тощо.

Нагадаємо, що в 2020 році FDA видало дозвіл на продаж електронної системи для нагрівання тютюну. Регулятор повідомив, що тютюн, який нагрівається, меншою мірою виділяє шкідливі та потенційно шкідливі речовини. FDA дійшли до висновку, що користувачі системи для нагрівання тютюну вдихають кількість чадного газу, яка ідентична обсягам, що вдихають з повітрям люди, що не курять. А концентрація шкідливих та потенційно шкідливих речовин на 95% менша, ніж у сигаретах. «Продажі систем для нагрівання тютюну повністю відповідають цілям поліпшення громадського здоров'я», – підкреслюють у FDA.