Від наслідків пандемії та погіршення економічної ситуації в Україні найбільше постраждали родини з дітьми.

Рік тому Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) про це попереджав і закликав українську владу вжити термінових ефективних заходів соціального захисту для пом’якшення наслідків COVID-19.

Зокрема, пропонувалося надати універсальні виплати всім домогосподарствам із дітьми, а також збільшити щомісячну допомогу при народженні дитини.

Відео дня

Однак єдине, чим може похвалитися сьогодні уряд, — це законопроєкт до Дня захисту дітей, яким пропонується збільшити з 2022 року розмір державної допомоги при народженні або всиновленні дитини з 41 280 грн до 50 000 грн.

Хоча наша депутатська група «Партія «ЗА МАЙБУТНЄ» у Верховній Раді неодноразово наголошувала, що ця система виплат є недостатньою, оскільки не забезпечує базових потреб більшості українських родин із дітьми.

Сьогодні, коли від рішень держави залежить майбутнє мільйонів дітей, уряд повинен запровадити комплексну програму медичного та соціального захисту дітей:

1. Провести найближчим часом парламентські слухання щодо стану дотримання прав дитини в Україні та за їх результатами ухвалити відповідні рекомендації. Адже останні парламентські слухання на цю тему відбулися майже 5 років тому, 12 жовтня 2016 року.

2. Запровадити програми співфінансування з державного й місцевого бюджетів для будівництва та обладнання сучасних перинатальних центрів і дитячих лікарень у кожній області України.

Приклад Волині доводить, що за наявності політичної волі це можна зробити за два роки. Нині до Волинського перинатального центру їдуть народжувати зі всієї України. Адже за допомогою новітнього обладнання та досвідченої команди медиків тут успішно супроводжують навіть ускладнену вагітність. А ще кілька років тому, коли мене обрали головою Волинської облради, на місці перинатального центру був типовий довгобуд. Проте нам вдалося об’єднати зусилля депутатів, бізнесу та медиків і відкрити найкращий заклад в Україні. Більше того, ми створили комплексну систему медичної допомоги, яка опікується здоров’ям дітей від народження до 18 років. Ми регулярно ділимося цим досвідом із головами обласних рад та керівниками профільних закладів з усієї України. Однак ключовим питанням щодо цього на сьогодні залишається брак коштів в обласних бюджетах для реалізації подібних проєктів в інших регіонах.

3. Ухвалити в другому читанні законопроєкт № 3124, розроблений групою «Партія «ЗА МАЙБУТНЄ», який забороняє уряду ухилятися від надання пільг сім’ям із дітьми. Зокрема, він передбачає, що соціальна допомога на дитину, інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам, а також пенсія у зв’язку зі втратою годувальника не включаються до середньомісячного сукупного доходу сім’ї. І, відповідно, буде усунуто підставу для скасування низки пільг, яку штучно створив уряд.

4. Повернути диференційовану державну допомогу, кратну 30, 60 та 120 розмірам прожиткового мінімуму, відповідно на першу, другу та третю дитину, як це було до 2014 року.

Крім того, депутатська група «Партія «ЗА МАЙБУТНЄ» закликає Верховну Раду якомога скоріше розглянути наші законопроєкти, спрямовані на захист прав дітей.

Зокрема:

  • № 4374 про розширення пільг для дітей медпрацівників, які померли через COVID-19;
  • № 5548 про регулювання спорів щодо місця проживання дитини;
  • № 5549 щодо посилення відповідальності за викрадення дитини.

Держава повинна ефективно захищати права дітей та забезпечити реальну підтримку родинам, які опинилися у скруті через наслідки пандемії!

Ігор Палиця, лідер партії «За майбутнє»