Лубинець розповів, які норми нового законопроекту про мобілізацію є неконституційними / колаж УНІАН, фото УНІАН

Український омбудсмен Дмитро Лубинець розповів, які пункти в урядовому законопроекті про мобілізацію, який Кабмін 14 грудня відправив на доопрацювання, можуть обмежувати права людини. Про це він розповів в інтерв'ю "НВ".

Так, за його словами, прямі порушення Конституції стосуються того, що в запропонованій редакції законопроекту додаються додаткові повноваження ТЦК.

Лубинець зазначає, що ТЦК - це військові підрозділи, а згідно з нормами Конституції України, військові підрозділи не можуть брати участь в обмеженні прав громадян України, навіть якщо юридично у нас введений військовий статус.

Відео дня

"Якщо у нас всі бачать проблеми щодо діяльності саме ТЦК, то чому ми додаємо їм повноваження, щоб вони перевіряли документи? У нас є органи, які перевіряють документи громадян України, — це Національна поліція в першу чергу, Державна прикордонна служба, Національна гвардія. Але точно не військові", - підкреслив омбудсмен.

Друге порушення стосується норми про те, що керівник ТЦК своїм рішенням може впливати на те, чи буде громадянин України розпоряджатися своїм майном в повному обсязі чи ні.

"Це нонсенс, коли військовий приймає рішення, що хтось не може продати свою квартиру. Для цього, знову ж таки, є відповідні органи виконавчої влади", - зазначив Лубінець.

Третє застереження омбудсмена стосувалося осіб з інвалідністю третьої групи, яких законопроект пропонує залучати до армії. Він зазначив, що ця норма обґрунтовувалася тим, що дуже багато громадян України скористалися незаконним правом і через корупційну складову отримали довідку про те, що вони інваліди третьої групи.

Водночас, він нагадав, що є окрема Конвенція ООН і окреме законодавство, яке це регулює.

"Ви не можете просто взяти і порушити наші міжнародні зобов'язання", - підкреслив омбудсмен.

Крім того, Лубинець розповів, що пропонував на рівні закону прописати, чи підлягають мобілізації громадяни, які відбувають покарання у виправних колоніях.

"Ми відвідали близько 50% виправних колоній в Україні. Не було жодної колонії, де б до моїх співробітників не підходили хлопці, які там знаходяться, і говорили: "У мене легка стаття, Я неусвідомлено скоїв кримінальний злочин (різні є випадки), я готовий піти в ЗСУ, дайте мені таку можливість". Навіть були такі, які говорили, що якщо це не буде зараховуватися як відбування покарання, то вони готові після цього повернутися добувати свій термін тут: "але дайте мені можливість теж брати участь у захисті своєї держави", - зазначив Лубинець.

За його словами, це можливо прописати на рівні закону. Потрібно дві умови: перша — громадянин України, який у такому статусі, хоче потрапити до відповідного підрозділу; друга — відповідний підрозділ готовий взяти до себе такого громадянина України.

Він зазначив, що суспільство має підтримувати ідею про мобілізацію, але це треба робити виключно законним способом.

Законопроект про мобілізацію - що відомо

У грудні 2023 року Кабмін вніс до Верховної Ради законопроект про мобілізацію. Однак після обговорення законопроект відкликали для доопрацювання, оскільки ряд тез викликав бурхливу реакцію суспільства. Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубинець заявив, що в законопроекті є ряд норм, що суперечать Конституції

Вас також можуть зацікавити новини: