Як підготувати дачу до зими / depositphotos.com

Українці зазвичай закінчують дачний сезон у вересні-жовтні. Але в цьому році теплі дні тривали майже до листопада, тому, цілком ймовірно, що багато хто з вас досі їздить на дачу. УНІАН розповість, як правильно підготувати будинок до зими, щоб навесні вам було приємно в нього повертатися.

Раніше ми розповідали, що робити з опалими яблуками.

Як підготувати ділянку до зими - цінні речі та комунальні служби

Перевірте, чи всі ви вимкнули / depositphotos.com

Перед тим, як на три-чотири місяці залишати дачу без нагляду, ретельно перевірте, чи не забули ви:

Відео дня

Перекрити воду

Вода вважається найнебезпечнішою стихією, до того ж, при низьких температурах вона замерзає і тріскається. Ви повинні видалити її з водопостачання, змішувачів, бачка унітазу, системи опалення, радіаторів, нагрівальних котлів, водяних затворів каналізації. Якщо у вас є колодязь, злийте воду з бойлерів. Додатково можна продути всі шланги і труби повітрям. 

Відключити газ і електроенергію

Важливий нюанс - перекривати газ у точці входу, а не тільки біля плити або котла. Якщо газопостачання автономне, то перекриваємо балон. Не забудьте відключити загальний рубильник електрики, коли їдете в місто надовго.

Занести всі меблі в будинок

Потрібно прибрати всі крісла і столи, які стоять на вулиці. Якщо такої можливості немає, накрийте їх плівкою або брезентом, щоб меблі не зіпсувалися від попадання дощу і снігу.

Перевірити цілісність будівель на території

Перед від'їздом ретельно вивчить, чи не потребує дачний будиночок ремонту. Подивіться, чи не тече дах, чи немає щілин або тріщин в стінах. При необхідності зробіть косметичний ремонт і усуньте неполадки, щоб за вашу відсутність дача не перетворилася в будинок з фільму-катастрофи. Також щільно закрийте всі вікна і двері.

Як швидко облагородити дачну ділянку до зими

Приведіть ділянку в порядок / depositphotos.com

Ми рекомендуємо звертати увагу не тільки на споруди, меблі, цінні речі та комунікації. Залишаючи свою літню резиденцію, приведіть в порядок екстер'єр дачі.

Прибрати листя і підгодувати дерева

Бадилля і листя згребіть в оберемок і викиньте, щоб за зиму вони не згнили і не стали причиною поширення бактерій. Протоку продуйте, а газон підстрижіть і розпушіть.

Під стовбурами плодових дерев насипте перегній, компост або навіть біогумус з черв'яками, перекопайте. Якщо ви почали готувати дачу до зими після дощів, то обприскайте стовбури препаратами кальцію. Такий метод корисний для майбутніх фруктів - вони довше пролежать в погребі.

Обрізати виноград і висадити квіти

Для того, щоб виноград пережив зиму, просочіть його добривами з калієм і укрийте. Скористайтеся популярною тенденцією і заощаджуйте час - висадіть багаторічні рослини, які не вимагають особливого догляду. Їх можна не викопувати і не пересаджувати - вони добре переносять холод і не загинуть до весни.

Поставити сигналізацію і решітки на вікнах

Також не забувайте про те, що осінь і зима - улюблений час недобросовісних любителів чужого майна. Найчастіше крадіжки на заміських ділянках трапляються саме в цей період. 

Найбільш дієва система безпеки - це сигналізація і відеоспостереження. У разі незаконного вторгнення на дачу, і ви, і поліція отримаєте повідомлення. Додаткова міра - решітки на вікнах, надійні двері і замки. І, звичайно ж, перед від'їздом заберіть з собою всі цінності і гроші.

Читайте також: