На засіданні Ставки обговорили питання захисту зернової та енергетичної інфраструктури від російських атак / скріншот

На засіданні Ставки Верховного головнокомандувача обговорили захист інфраструктури "зернового коридору" та прифронтових територій, низку інших актуальних питань. Про це у Telegram повідомив президент України Володимир Зеленський.

"Реалізація плану захисту енергетики та критичної інфраструктури від російських ударів із неба. Захист портів Одещини та інфраструктури "зернового коридору". Захист прифронтових територій", - зазначив він.

Крім того, за словами Зеленського, увагу приділили підготовці до зими. 

Відео дня

"Доповіді прем’єр-міністра, Міністерства енергетики, Укренерго, Укргідроенерго, НАК "Нафтогаз", Генштабу. Усі доручення роздані. Робота триває", - підкреслив президент.

Згодом у своєму щоденному зверненні Зеленський уточнив, що ключовим питанням сьогоднішнього засідання Ставки була серед іншого й енергетична стійкість України. Зокрема, посадовці обговорили дії, які необхідно здійснити перед зимою, та заслухали детальні звіти урядовців та керівників енергетичних компаній. 

"Звичайно, був військовий компонент. Наша розвідка. Чітко усвідомлюємо, що російське зло теж готується до зими – готується нести страждання. І кожен зараз у державному секторі та в місцевій владі повинен зробити все можливе, а коли потрібно – то й неможливе, щоб Україні вдалося вистояти взимку та зберегти повну функціональність", - наголосив президент. 

За його словами, усі посадовці й командувачі мають чіткі завдання щодо протиповітряної оборони, підготовки енергетики, соціальної системи, відповідних пакетів підтримки від партнерів. 

Зеленський також уточнив, що керівники обласних адміністрацій щодня звітуватимуть уряду та Офісу президента про підготовку.

Крім того, глава держави доручив міністру внутрішніх справ максимально підготувати до зими сектор Держслужби з надзвичайних ситуацій. Зокрема, йдеться не лише про безпосередню роботу ДСНС, але й про чітке інформування людей про те, як буде забезпечений захист.

Атаки РФ на зернову інфраструктуру України

Як відомо, в середині липня Росія відмовилась продовжувати участь в "зерновій угоді" і вдалася до обстрілів української портової та зернової інфраструктури з метою її знищення. Україна наразі працює з міжнародною спільнотою щодо відновлення експорту агропродуктцї "зерновим коридором" та захисту відповідної інфраструктури.

Підготовка до зими 

Раніше в уряді заявляли, що опалювальний сезон в Україні буде складним. Кабмін готується до можливих сценаріїв розвитку подій, щоб уникнути найгірших. Станом на 4 серпня 2023 року в НКРЕКП заявили, що зима буде страшною, оскільки в Україні не відновили й 2% від зруйнованої енергосистеми.

Також у ГУР Міноборони попереджали, що в осінньо-зимовий період Росія знову має намір атакувати критичну інфраструктуру України, зокрема енергосистему.

Вас також можуть зацікавити новини: